Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Arap Dünyası ile normalleşme girişime uluslararası basının gündeminde kalmaya devam ediyor.

Geçtiğimiz Kasım ayında Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed el Nahyan’ın Ankara’ya gelerek temaslarda bulunmasının ardından önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gelecek ay Suudi Arabistan'a gideceğini açıkladı.

Erdoğan'ın söz konusu ziyaretine ilişkin Suudi Arabistan makamları tarafından henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

ABD merkezli Wall Street Journal'in konuyla ilgili yayınladığı yazıya göre, iki lider arasında gerçekleşecek bir görüşme, Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'ın İstanbul Konsolosluğu'nda öldürülmesinin ardından bozulan ilişkilerin telafi edilmesi için iyi bir fırsat olabilir.

Gazete “Görüşme çabalarını yakından bilenler Erdoğan ve Suudi Arabistan veliaht prensinin haftalardır görüşme fırsatı kolladığını söyledi. Katarlı yetkililer geçen ay birer gün arayla Doha’da olan iki adamı bir araya getirmeye çalıştı ama başarılı olamadı” yorumunu yaptı.

“ERDOĞAN EKONOMİK CANKURTARAN ARIYOR”

WSJ'ye göre ise Erdoğan için hesap, jeopolitikten çok parayla ilgili olabilir. Riyad ile yapılacak görüşmeler, yaklaşık bir yıldır yürürlükte olan Türk mallarına yönelik resmi olmayan Suudi boykotunun sona ermesinde de rol oynayabilir.

Gazetenin ayrıca, Prens Muhammed Bin Selman'ın, Erdoğan'dan Cemal Kaşıkçı'nın ölümünden bir daha asla bahsetmeyeceğine ve Türk medyasının konuyu derinlemesine araştırmaktan vazgeçmesine dair bir söz istediğini öne sürdü.

Kaşıkçı'nın öldürülmesini takip eden haftalarda, Türk medyası, resmi Suudi anlatısını baltalayan ve veliaht prense yönelik yoğun uluslararası eleştirilere yol açarak son dönemdeki en büyük diplomatik krizine yol açan ayrıntıları ortaya çıkarmıştı.

Suudi Arabistan'daki gizli bir dava, 2019'da sekiz alt düzey yetkilinin mahkum edilmesiyle sonuçlandı. Türk tarafından devam eden davada ise çok az ilerleme kaydedildi.