Her Ramazan Gazze’yi kana bulayan İsrail, bu kez sokak çetelerini devreye sokarak tahrik dozunu en tehlikeli seviyeye yükseltti. Askerin, polisin ardından eli silahlı fanatik yahudiler de sokak sokak Filistinli avı başlattı. Lobilerin yörüngesindeki Biden vahşete ‘Savunma hakkı’ dedi. Filistinlileri topraklarından sürme planını da içeren provokasyona karşı İslam başkentlerinin artık çağrıyı bırakıp caydırıcı adım atması gerektiği belirtildi.

Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail’in zehirli gaz kullandığını belirterek “İnsanlar boğularak hayatını kaybediyor” açıklaması yaptı.  

Öte yandan asker ve polis yetmezmiş gibi bu kez milis çeteleri devreye girdi. Hayfa’da gece boyu sivillere ve Filistinlilere ait iş yerlerine vahşi saldırılar düzenlendi. 

İSLAM DÜNYASI HAREKETE GEÇMELİ 

Filistinlileri topraklarından söküp atma planını hızlandıran İsrail’in Ordu sözcüsü kara harekatı hazırlıklarının yapıldığını söyledi.  

Vicdanları yaralayan görüntülere rağmen ABD Başkanı “Kendilerini koruma hakları var” diyerek ‘meşru müdafaa’ vurgusuyla Tel Aviv’e tam destek bildirdi.  

İnsanlık utancı karşısında İslam devletlerinin tutukluğu tepki çekti. ‘Milislerle saldırı tehlikesi daha fazla büyümeden önü alınmalı’ çağrıları yapıldı. 

kara-manset.jpg

İSRAİL’DE ÇETELER DEVREDE

Gazze’ye yönelik saldırılarını sürdüren İsrail’de savaş ülkenin kentlerine de yayılıyor. Fanatik İsrailli gruplar sokağa çıkarak Araplara ait mekanlara ve arabalara saldırmaya başladı.

Arap kökenli bir vatandaşın aracından indirilip linç edilmesi televizyonlardan naklen yayınlandı. İsrail Cumhurbaşkanı Rivlin, Netanyahu’ya ‘iç savaş’ uyarısı yaptı. 

Nüfusunun yüzde 21’i Filistin kökenli Arap vatandaşlardan oluşan İsrail’de ülke içi gerilim de tırmandı. Gazze’de İsrail saldırıları sonucu şehit sayısı dün 83’e ulaşırken birçok kentte Arap azınlık sokağa çıktı ve protesto gösterilerine katılmaya başladı.  

Tel Aviv’e 10 kilometre mesafedeki Lod’da sokağa çıkma yasağın karşın önceki gece de olaylar devam etti. Protestolar Remle, Lod, Yafa, Akka ve Hayfa kentlerine de yayılırken, birçok kentte milliyetçi İsrailliler de sokağa çıkarak Araplara ait mekanlara ve arabalara saldırmaya başladı.  

Tel Aviv’in hemen güneyindeki Bat Yam kentinde bir Arap’ın aracından indirilerek linç edilmek istendiği görüntüler, İsrail’de televizyonlarda yayınlandı. Kalabalık bir grup tarafından kanlar içinde bırakılan bu kişinin kaldırıldığı Tel Aviv’deki Ichilov Hastanesi’nden yapılan açıklamada, ismi verilmeyen kişinin “ciddi şekilde yaralandığı ancak durumunun sabit olduğu” kaydedildi.  

Canlı yayınlanan saldırı İsrail’de siyaset ve din adamlarını da endişelendirdi. İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, “Vatandaşlarımıza ve sokaklarımızı hedef alan roket tehdidi altındayken, kendimizi anlamsız bir iç savaşla meşgul ediyoruz” dedi.  

Israil’in Baş Haham’ı olan Yitzhak Yossef, Yahudiler’e seslenerek saldırıları durdurmalarını istedi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da görüntülü bir açıklama yaparak, “İsrail vatandaşlarına sesleniyorum; kanınızın kaynıyor olması beni ilgilendirmez. Kanunu kendi ellerinize alamazsınız. Sıradan bir Arap’ı yakalayarak onu linç edemezsiniz” dedi.  

Netanyahu’nun hem rakibi hem koalisyon ortağı İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz ise, “Gazze’deki savaşı kazanıp, evdeki (savaşı) kaybetmemeliyiz” dedi. 

İsrail meclisindeki Arap milletvekillerinden olan Ayman Odeh, yaşananlar nedeniyle Netanyahu’yu etnik gerilim yaratmakla suçladı.  

linc2.jpgFanatik İsrailli grupların bir Arap vatandaşını linç ettiği görüntüler televizyonlardan canlı yayımlandı.

BAYRAM DİNLEMEYİP YİNE VURDULAR 

İsrail, abluka altındaki Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına Ramazan Bayramı’nda da devam ederken, 11 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle şehit sayısı 83’e çıktı. Saldırılarda yaşamını yitirenlerin 17’sinin çocuk, 7’sinin de kadın olduğu, yaralı sayısının da 487’ye ulaştığı ifade edildi. Hava saldırıları nedeniyle Gazzeliler, bayramın birinci gününde adeta evlerine hapsoldu, sokaklar sessizliğe büründü. Bölgede İsrail saldırıları nedeniyle büyük camilerde bayram namazı kılınamadı. 

GAZZE’YE KARA HAREKATI HAZIRLIĞI 

İsrail’in, Gazze sınırına kara birlikleri göndermeye başladığı kaydedilirken, ordu sözcüsü Jonathan Conricus, ‘birden fazla senaryoya hazırlandıklarını’ aktardı. Conricus harekete geçmek için henüz emir gelmediğini belirtti. Gazze’nin işgal edilmesine ilişkin Gazze Tümeni ve Güney Komutanlığı tarafından hazırlanan plan, tamamlanmasının ardından siyasi liderliğe sunulacak. 

BİDEN NETANYAHU’YU ARADI 

İsrail ve Gazze’de yaşanan şiddeti durdurmak için diplomatik girişimlere hız verildi. ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde, bölgede yaşanan gerilimin yakın zamanda bitmesini umduğunu söyledi. Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada, Washington’ın “İsrail’in meşru müdafa hakkını desteklediği” yinelendi. ABD Temsilciler Meclisinde farklı eyaletlerden 25 temsilci ise ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’a mektup yollayarak Kudüs’teki Şeyh Cerrah Mahallesi’ndeki Filistinlilerin yerlerinden edilmesi konusunda İsrail’e diplomatik baskı yapması çağrısında bulundu. 

linc3.jpgİsrailli Araplar ve Yahudiler arasında çıkan çatışmalar şiddetlenirken birçok kente takviye güç gönderiliyor. İsrailli Arapların protestoları Remle, Lod, Yafa, Akka ve Hayfa kentlerine de yayılırken, birçok kentte milliyetçi İsrailli gruplar da sokağa çıktı.

GÖRÜLMEMİŞ TUTUKLAMA DALGASI 

İsrail polisleri, Mescid-i Aksa ve Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılara karşı protestoların düzenlendiği Arap nüfuslu kentlerde 374 Filistinli vatandaşı gözaltına aldı. Bu operasyonun daha önce benzeri görülmemiş bir tutuklama dalgası olduğu belirtildi. İsrail’e bağlı Filistin kent ve kasabalarında fanatik Yahudi saldırılarının arttığı ve 1948 topraklarındaki Filistin varlığına karşı İsrail medyasında da kışkırtma kampanyasının ivme kazandığı vurgulandı. 

ARAP NÜFUSLU KENTLERE 10 BİN MUHAFIZ 

İsrail Kamu Yayın Kuruluşu KAN’ın haberine göre, Savunma Bakanı Gantz’ın ülke çapındaki polis güçlerini takviye etmek için 10 ek sınır muhafız (sayısı belirtilmiyor) bölüğünü hizmete alma kararını imzaladığı belirtildi. Haberde, Gantz’ın, “Aşırılık yanlısı ırk bazlı bir şiddet sürecin karşı olağanüstü haldeyiz.” sözüne yer verildi. 

linc4.jpgİsrail, abluka altındaki Gazze Şeridi’nin kuzeyine ve orta kesimlerine hava saldırıları düzenledi. Gazze Şeridi’nin orta kesimindeki Beric Mülteci Kampı ve Gazze kenti hedef alındı.

Kaynak: Karar Gazetesi