Rusya Ukranya’ya karşı büyük bir saldırı başlattı. 2008 yılında Güney Osetya, 2014 yılında Kırım’la başlayan eski Sovyetler Birliği üyesi ülkelerin NATO üyeliği gündeme gelince çıkan karışıklıklar şimdi  Ukrayna’nın tamamında hakim.

Rusya Federasyonu Donetsk ve Luhansk’ı ayrı birer Cumhuriyet olarak tanıması kararı sonrası bölgeye ‘Barış Gücü’ operasyonu başlattı. Operasyonun başlaması ile birlikte dolar Rus Rublesi karşısında rekor kırdı. Ruble dolar karşısında 89.60 seviyesini gördü.

Rusya Merkez Bankası ise bu seviyelerin görülmesinin ardından yaptığı açıklamada kura müdahale edeceklerini açıkladı. Hem askeri operasyonların maliyeti, hem yükselen döviz kuru düşünüldüğünde Rusya Merkez Bankası’nı zor bir sınav bekliyor. Rusya Merkez Bankası’nın 31 Ocak 2022 itibarıyla 132 milyar doları altın, 497 milyar dolarlık döviz rezervi bulunuyor. Ülkenin toplam rezervleri 630 milyar dolar seviyesinde.

DOLAR REZERVİ REKOR KIRDI

31 Ekim 2021 itibarıyla Merkez Bankası’ndaki rezervlerin toplamı 624.2 milyar dolar seviyesine çıkarak rekor kırmıştı. Rusya’nın doğalgaz ve petrole dayalı bir ekonomisi var. İtalya ve Güney Kore’nin nüfusu Rusya’nın yarısı kadar olmasına rağmen Dünya Bankası verilerine göre ekonomileri Rusya’dan daha büyük.

PETROL 100 DOLARI AŞTI

Petrolün varilinin 2014’ten bu yana 100 doları ilk kez aştığı ve doğalgaz fiyatının oldukça yükseldiği kabul edilirse Rusya’nın döviz rezervlerinin önümüzdeki dönemde daha seyri yaptırımlara rağmen merak ediliyor. Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı, eski Devlet Başkanı Dmitry Medvedev  Almanya’nın Kuzey Akım 2 projesini yaptırımlar kapsamında askıya alması üzerine, “Doğalgazın kübik metreküpüne 1000 euro yerine 2000 euro ödediği Cesur Yeni Avrupa’ya hoş geldiniz” açıklamasında bulunmuştu.

DIŞ BORCU DÜŞÜK

Finans uzmanlarına göre Rus kamu bankaları sekiz yıl öncesine göre daha hazırlıklı, Batı’daki varlıklarını ciddi oranda azalttılar. 2014 yılından bu yana elindeki ABD  tahvillerini azaltıp, rezervlerin miktarını artırdılar. Ülkenin dış borcun gayri safi milli hasılaya oranı ise yüzde 18 gibi düşük bir seviyede.

Rusya’ya gelebilecek en büyük yaptırımlardan biri uluslararası dolar ödeme sistemi olan SWIFT’e girişinin engellenmesi. Bu sistemin içinde şu an dünyada 200 ülkede 11 bin finansal kurum bulunuyor.

'ETKİSİ OLUR AMA EN AZ BİR YIL İDARE EDER'

Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nden Doç. Dr. İkbal Dürre Rusya ekonomisi için, "En az bir yıl kadar dünyadaki ekonomik sistemle ilişkisi tamamen kopsa bile kendi kendine yetebilecek şekilde hazır bir durumda ekonomik açıdan" ifadelerini kullanıyor.

Durumun Rusya'ya ekonomik etkisi olacağını ancak ülkenin buna hazırlıklı olduğunu aktaran Dürre, Çin'in Rusya'ya uygulanacak yaptırımlara katılmamasının dahi Rus ekonomisi için önemli bir destek olduğunu söyledi. 

Dürre kısa vadede hangi ekonomik yaptırım olursa olsun Rusya'nın uyguladığı politikadan vazgeçmeyeceği görüşünde.