Geçtiğimiz gün patlak veren Rusya-Ukrayna savaşını Siyonist İsrail rejimi fırsata çevirme çabasında... Dünya, Rusya-Ukrayna savaşına odaklanmışken, Siyonist rejim işgal birimlerini genişletecek...

Rusya'nın, Ukrayna'nın birçok şehrine hava saldırıları düzenlemesiyle birlikte savaş resmen başladı. Ukrayna'da yaşayan birçok insan, savaş korkusuyla ülkeyi terk etti ve terk etmeye devam ediyor.  Ukrayna'da yaşayan Yahudilerden ilk kafilenin İsrail’e varışı üzerine İsrail rejimi, Ukrayna'dan en az 200 bin Yahudi’nin işgal altındaki topraklara getirilmesi yönündeki ‘acil durum planını’ devreye soktu.

Ukrayna Yahudilerinin toplu göç etmesini sağlamak için yıllarca uğraşan İsrail, şimdi ise Ukrayna’daki savaştan yararlanıyor. Dün açıklanan acil durum planına göre 87 Yahudi Ukrayna’dan İsrail’e ulaştı. Diğer yandan bu kadar çok Yahudinin savaş patlak vermeden ülkeye getirilmesi olasılığı üzerine duruluyor. Bu konuda İsrail’deki veriler, her biri en az 5 bin Yahudi’den oluşan birkaç grubun ülkeye getirildiğine işaret ediyor.

FİLİSTİNLİLERE GERİ DÖNÜŞ HAKKI YOK AMA YAHUDİLERE VAR

İsrail rejimi, konuyla alakalı Yahudi Ajansı, ordu, Tel Aviv'deki Ulusal Güvenlik Konseyi, iç cephe ve ilgili diğer birimlerle işbirliği içerisinde bulunuyor.  Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre son 70 yıl içinde çatışmalar ve savaşlar nedeniyle mülteci konumuna düşen Filistinlilerin sayısı 5 milyon. BM bu kapsamdaki kişilere tam mülteci statüsü ve hakkı tanıyor. Uluslararası hukuka göre de mültecilerin anavatanlarına geri dönüş hakkı var. 1948 yılındaki savaş ile birlikte 700 bin Yahudinin olduğu iddiasındaki İsrail ise Filistinli mültecilerin "geri dönüş hakkından" vazgeçmesini istiyor. Halihazırda Filistinlilere tanınan geri dönüş hakkını reddeden İsrail rejimi, Rusya-Ukrayna savaşını fırsat bilip, 200 bin Yahudiyi işgal altındaki Filistin topraklarına getirmeyi planlanıyor.

İSRAİL: "AMERİKA'DAN YANAYIZ"

Rusya ve Ukrayna arasındaki patlak verdiğinden bu yana İsrail Ukrayna'ya karşı tarafsız bir tavır almıştı. Bilhassa İsrail Hava Kuvvetleri'nin  Suriye'ye yönelik saldırıları konusunda Rusya ile aralarındaki mutabakatı korumaya çalışarak ilişkilerinde herhangi bir gerilimi önlemeye çalışmıştı. Ancak bu tarafsızlığa bir son veren Dışişleri Bakanı Yair LapidRusya ile Ukrayna arasında bir savaş patlak verdiği taktirde, İsrail’in  ABD'nin yanında yer alacağını ilan etmişti.

Lapid, “Rusya ile Ukrayna arasında bir savaş patlak verdiği taktirde, İsrail Ruslarla iyi ilişkileri sürdürme konusundaki çıkarlarına rağmen müttefiki ABD'nin yanında duracak” ifadelerine başvurdu.

Kaynak: Milli Gazete /  Muhammed Özdemir