Rusya Federal Güvenlik Servisi’nin (FSB) açıklamasına göre, Ukrayna Konsolosu Aleksandr Sosonyuk St. Petersburg’da bir Rus vatandaşından gizli bilgiler alırken suçüstü yakalandı.

FSB’nin açıklamasında, “Ukraynalı diplomat, Ukrayna’nın St. Petersburg Başkonsolosluğu Konsolosu Aleksandr Sosonyuk, bir Rus vatandaşı ile gerçekleştirdiği görüşmede güvenlik güçleri ve FSB’nin veri tabanında bulunan gizli bilgileri aldığı sırada suçüstü yakalanarak gözaltına alındı” ifadeleri kullanıldı.

Sputnik’in aktardığına göre; açıklamada, konsolosun gerçekleştirdiği eylemlerin Rusya’ya yönelik düşmanca eylemler olduğu ve diplomatik statüsü ile bir alakası olmadığı belirtildi.

Açıklamaya göre, Sosonyuk uluslararası hukuk kurallarına göre cezalandırılacak.

Diplomatlar çalıştıkları ülkede dokunulmazlık statüsüne sahipler. Viyana Sözleşmesi’nde herhangi bir diplomatın yasaları ihlal etmesi veya düşmanca eylemler yürütmesi durumunda söz konusu ülkede bulunmasının yasaklanabilmesi öngörülüyor.

UKRAYNA: YANIT HAZIRLIYORUZ

UNN ajansına konuşan Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Yevgeniy Yenin, konsolosun gözaltına alınmasını düşmanca bir adım olarak nitelendirdiklerini, karşılıklılık ilkesi doğrultusunda Rus diplomatlarla ilgili misilleme tedbirler hazırladıklarını ifade etti.

BİRKAÇ SAAT GÖZALTINDA TUTULDU

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Oleg Nikolenko ise Sosonyuk’un birkaç saat gözaltına tutulduğunu, kendisinin şu an görev yaptığı binada olduğunu belirtti.