Türkiye'nin, Suriye'ye giden Rus askeri ve sivil uçaklarına hava sahasını kapatması Moskova’da yankı buldu.

Kommersant’a konuşan uzmanlara göre bu, bu karar Rusya’nın Suriye’deki askeri operasyonları için herhangi bir "özel sorun” oluşturmayacak.

Uzmanlar Ankara'nın Batı’dan gelen baskı nedeniyle tavizler verdiğini ancak, Ankara'nın "Moskova ile kavga etmekten kaçınmaya” çalıştığını belirtti.

Analizde, Çavuşoğlu’nun açıkladığı kararın,  Antalya'da yabancı ortaklıklı kurulan şirket sayısı açısından Rusya'nın birinci sırada olduğu  ve Türkiye’nin Rusya'dan gelen turistleri kaybetmemek için elinden geleni yaptığı bir döneme denk geldiği vurgulanıyor.

Gazeteye konuşan Rus analist Kirill Semyenov, “Türkiy'nin, Moskova ile Batı arasındaki çatışmanın bir parçası olarak Ukrayna'daki silahlı saldırıların sürmesinden bir çıkarı yok. Rusya'nın özel operasyonu ne kadar uzun sürerse, Batı'nın Rusya ile temasları sürdüren ve onunla işbirliği yapan ülkeler üzerindeki baskısı o kadar artacak” diyor.

Semyenov, “Diğer yandan aralarında Türkiye, Suudi Arabistan ve BAE'nin de bulunduğu bu ülkeler, Rusya'ya karşı almak zorunda kalacakları tedbirlerin Moskova ile ikili ilişkilere ciddi zarar vermemesi için her şeyi yapacak. Batı'yı tatmin etmeye çalışacaklar. Bu adımlar arasında Türkiye'nin hava sahasının kapatılması da var.  Suriye'deki askeri varlığımız için bu büyük bir sorun olmayacak. Askeri uçaklar İran ve Irak üzerinden uçuyor, ana kargo denizden gidiyor.  Ama hava sahasının kapatılması Moskova'ya bir sinyal olarak görülebilir”  dedi.