Ukrayna’ya askeri harekat düzenleyen Rusya lideri Vladimir Putin, Batı’dan gelen tepkiler üzerine nükleer küvetlerini savaş durumuna geçirdi.

Putin’in bu çıkışı dünyada endişelere neden olurken, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ordusuna 3. Dünya savaşına hazır ol emiri verdi.

Nükleer silahlar neredeyse 80 yıldır var ve birçok ülke bu silahları ulusal güvenliklerini güvence altına alan "caydırıcı" birer silah olarak görüyor.

RUSYA’NIN NÜKLEER SİLAHLARI

ABD’nin, tahminlerine göre Rusya'nın 6 bin 255 savaş başlığı -nükleer patlamayı tetikleyen mekanizması- var. Rusya'yı 5 bin 550 nükleer silah ile ABD takip ediyor.

4 bin 500 civarındaki savaş başlığının çoğunun ise balistik füze ya da roketler yani uzun mesafeyi vurabilen stratejik nükleer silahlar olduğu düşünülüyor.

Uzmanlar şu anda yaklaşık 1500 savaş başlığının kullanılmaya hazır bir şekilde karadaki üslerde ya da denizaltılarda konuşlandırılmış olduğunu tahmin ediyor.

NÜKLEER SİLAHI OLAN ÜLKELER

Dünyada nükleer silahı olduğu bilinen 9 ülke var: Çin, Fransa, Hindistan, İsrail, Kuzey Kore, Pakistan, Rusya, ABD ve İngiltere.

1945'te Japonya'nın Hiroşima kentine Amerikan savaş uçakları tarafından İkinci Dünya Savaşı'nın bitiminde atılan 15 kilotonluk atom bombası 146 bin kişinin ölümüne yol açmıştı. Bugünün savaş başlıkları ise 1000 kilotondan ağır olabiliyor.