Türk lirasındaki değer kaybı, Amerikan basınını meşgul etmeye devam ediyor.

ABD merkezli Politico dergisinde 'döviz kurunda artış, artan işsizlik, yoksulluk ve yükselen enflasyondan mustarip' Türkiye'nin euro'yu para birimi olarak kullanmasına izin verilmesi gerektiğine dair bir yazı yer aldı.

Bunun nedenlerinden biri olarak da en çok sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke Türkiye'deki derin ekonomik krizin AB'ye yeni bir göç dalgası getirecek olması gösterildi.

AB bunu neden yapsın?  sorusu soran Politico, Türkiye siyasi ve ekonomik krizlere yabancı olmasa da bu sefer büyük ihtimalle AB'yi de etkileyecek bir patlamanın olacağını vurguladı.

Dergi ayrıca, Türkiye, dünyadaki herhangi bir ülkeden daha fazla göçmen ve mülteciye 3,6 milyon kişiye ev sahipliği yapıyor, Türkiye'deki derin bir ekonomik kriz, kesinlikle AB'ye yeni bir göç dalgası getirecektir, ifadelerine yer verdi.

Ayrıca geçişin kolay olacağını öne süren dergi, Türk banka mevduatlarının yaklaşık yüzde 55'i halihazırda yabancı para birimlerinde,  çoğunlukla avro ve ABD doları cinsinden olduğunu vurguladı.

Euro'nun benimsenmesi, Türk finans sektörünün Avrupa bankacılık ve finans yasa ve yönetmeliklerine uyumunu da hızlandıracak ve sektörün güvenilirliğini artıracaktır, denildi.

Kaynak: Milli Gazete