25 Mayıs 2020 günü sahte parayla alışveriş yapmak istediği gerekçesiyle gözaltına alınmak istenen Afro-Amerikan vatandaş George Floyd, Minnesota polis departmanında çalışan 4 polisin orantısız güç kullanması nedeniyle nefessiz kalarak hayatını kaybetti. Yaşanan bu olay, ABD'de George Floyd olayları adı altında yeni bir hareketin ortaya çıkmasına neden oldu. Peki, kimdir

George Floyd? George Floyd kimdir?

14 Ekim 1973 yılında doğan George Floyd genel anlamda sıradan bir hayata sahipti. Lise çağlarında Houston’da yaşarken Amerikan futbolu oynamış ve 1992 yılında Texas şampiyonasında takımıyla birlikte ikinci olmuştu. 2007 yılında hırsızlıktan tutuklanıp 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Hayatı bu olaydan sonra inişe geçmeye başlamıştı.

25 Mayıs günü 46 yaşında Minneapolis’te ırkçılığın kurbanı oldu. 25 Mayıs günü 20 dolar değerinde bir sahtecilik şüphesiyle gözaltına alınmak istenen George Floyd, Derek Chauvin isimli polisin diziyle ensesine basması sonucu nefesi kesilerek hareketsiz kaldı. Floyd’un dakikalarca “I can’t breathe. (Nefes alamıyorum.)” diyerek polise yalvarmasına ve etraftakilerin tepkilerine rağmen, polis sağlık ekipleri gelene kadar pozisyonunu değiştirmedi.

Polis 8 dakika 46 saniye boyunca Floyd’un ensesine diziyle baskı uyguladı. Floyd ambulansla kaldırıldığı hastanede kısa bir süre sonra hayatını kaybetti. Bu anlar dünya ırkçılığının 8 dakika 46 saniyelik özetiydi. Dünya tarihi bu ve bunun gibi daha birçok ırkçı olayla ve soykırımlarla dolu.

Olaydan sonra neler yaşandı?

Olayla ilgili polis memurları görevden menedildi Floyd’un ölümüne sebebiyet veren Derek Chauvin ise cinayete teşebbüsten tutuklandı. Görüntüler, ülkede Afro-Amerikalılara yönelik polis şiddeti tartışmalarını tekrar alevlendirdi ve bir grup protestocu Floyd'un öldürüldüğü kavşakta toplanarak polis şiddetini protesto etti. Bu Protestolar zamanla büyüyerek önce Minnesota eyaletinin geneline sonra ise ülkenin büyük çoğunluğuna sıçradı. Bazı vandalistler protestolar esnasında binaları ve lüks mağazaları yağmaladı ve ateşe verdi. Aynı zamanda bölgede sokağa çıkma yasağı uygulandı.

Mert Emin Güner