Küresel yolsuzluk endeksinde 78. sıradayız

Uluslararası Şeffaflık Örgütü, 2018 yılı için 180 ülkeyi kapsayan Yolsuzluk Algılama Endeksi'ni yayınladı ve İşte Türkiye'nin yayınlanan endekse göre karnesi...

Uluslararası Şeffaflık Örgütü (Transparency International), yayınladığı Yolsuzluk Algılama Endeksi 2018 raporunda, Türkiye 100 üzerinden 41 puan alarak, dünya genelinde 78. sırada kendisine yer buldu.

Almanya merkezli ve 118 ülkede faaliyet gösteren örgütün 25 yıldır her sene yayımladığı Yolsuzluk Algı Endeksi'nin bu yılki verilerini kamuoyuyla paylaştığı bültende, Macaristan ve Türkiye'nin durumuna vurgu yapılarak şu ifadelere yer verildi;

'Otoriter yönetimlerde yolsuzluk olayları daha fazla görülüyor'

''Küresel demokrasi verileriyle çapraz analize tabi tutulduğunda (endeks) yolsuzluk ile sağlıklı bir demokrasi arasındaki ilişkiyi açığa çıkarmaktadır. Güçlü ve kurumsal bir demokrasinin işlediği ülkeler endekste ortalama 75 puanla yer alırken, bu rakamın ortalamasının sorunlu demokrasilerde 49, otokratik eğilimler gösteren hibrid rejimlerde 35 ve en kötü durumdaki otokratik rejimlerde ise 30 olduğu görülmektedir.

Türkiye 'kısmen özgür' statüsünden özgür olmayan ülkeler kategorisine geriledi'

Bu eğilimleri örnekleyecek olursak, Macaristan ve Türkiye endekste son beş yılda sırasıyla, sekiz ve dokuz puan kaybetmişlerdir. Aynı zamanda Macaristan, siyasi haklar açısından 1989'dan sonraki en düşük puanı kaydederken Türkiye de 'kısmen özgür' statüsünden 'özgür olmayan' ülkeler kategorisine gerilemiştir. Bu derecelendirme, söz konusu ülkelerdeki hukukun üstünlüğü ve demokratik kurumlardaki geriye gidişi yansıttığı gibi, bağımsız medya ve sivil toplumun hareket alanının keskin biçimde daraldığını göstermektedir."

''Sınıflandırmada, Orta Doğu'da yolsuzlukla ünlenen Ürdün'ün Türkiye'den daha az yozlaştığını ortaya çıkıyor. Rapora göre, Ürdün dünya sıralamasında 100 üzerinden 49 puan alarak 58. sırada yer alıyor.
Arap ülkelerinin sıralamasına göre Ürdün, sırasıyla BAE, Katar ve Umman'dan sonra en az yozlaşmış olanlar arasında dördüncü sırada yer alıyor.

Suudi Arabistan ve Ürdün aynı sıralamayı ve toplam puanları paylaşıyor olmaları dikkat çekti.

Ürdün ve Suudi Arabistan'ın ardından Arap ülkelerinin sıralamasında en az yolsuzluk yaşanan ülkeler: Fas, Tunus, Kuveyt, Bahreyn, Cezayir, Mısır, Cibuti, Lübnan, Komor Adaları, Moritanya, Irak, Libya, Sudan, Yemen, Suriye ve Somali.'' yer aldığı görülmekte.

Kaynak; Milli Gazete