Filistin'i işgal altında tutan, Doğu Akdeniz'de Türkiye'ye karşı Yunanistan ve GKRY ile şer ittifakını kuran Siyonist İsrail, gözünü bu kez Kanal İstanbul'a dikti. Siyonist İsrail gazetesi Haaretz bugün Kanal İstanbul üzerinden Türkiye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı mercek altına alan bir makale yayımladı.

HAARETZ: "ERDOĞAN KOLTUK OYUNUNU İSRAİL'DEN ÖĞRENDİ"

Zvi Bar'el tarafından kaleme alınan makale, Siyonist İsrail'in Türkiye'ye 2010 oynadığı 'koltuk' oyunuyla başladı. 2010 yılında İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon'a görüşen Türk Büyükelçi Ahmet Oğuz Çelikkol alçak koltukta oturtulması ilişkilerin gerilmesine ve diplomatik kriz neden olmuştu.

Siyonist İsrail'in 'koltuk' oyununu Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in Türkiye ziyaretinde yaşanan koltuk krizine bağlayan Haaretz gazetesi, "Erdoğan, bedava patates ve soğan gibi popülist yollarla insanları hızlı enflasyon artışlarından uzaklaştırmaya çalışıyor. Erdoğan koltuk oyununu Ayalon'dan öğrendiği gibi, görünüşe göre insanları gerçek sorunlardan uzaklaştırmayı İsrail'den öğrendi" yorumunu yaptı.

RUSYA KANAL İSTANBUL'U TEHDİT OLARAK GÖRÜYOR

Türkiye'nin Ukrayna  üzerinden Rusya ile yaşadığı krize atıfta bulunan gazete, "Erdoğan, Rusya ile asla sandalye oynamaya cesaret edemez. Ukrayna Cumhurbaşkanı Vlademir Zelensky ile Erdoğan görüşmesinin ardından Rusya Türkiye'ye uçuşları durdurdu. Rusya, daha önce Türkiye'nin “stratejik bir müttefik” değil, sadece “yakın bir dost” olduğunu ve 2015 yılında Rus uçağının düşmesinin ardından uygulanan yaptırımları bir kez daha hatırlattı" ifadelerine yer verdi.

Moskova'nın ana endişesinin, Karadeniz'i Marmara Denizi'ne bağlayan Erdoğan'ın 'Çılgın Proje'si Kanal İstanbul olduğunu vurgulayan gazete, Kanal İstanbul'un inşasının Rusya'nın büyük bir tehdit olarak gördüğünü kaydetti. 

Gazete, Kanal İstanbul'un inşası sonrasında olası bir  ABD-Rusya savaşında ABD'nin ücret karşılığında kanaldan savaş gemilerinin geçirme ihtimalinin ABD için görünüşte iyi bir haber olduğunu kaydetti. Haaretz, Biden'in, Kanal İstanbul'u batı için stratejik bir varlık olarak görse bile Çin'in kanal inşası için hamlesini görmesinin zor olmadığını vurguladı.

Kanal İstanbul inşasında Çinli şirketlerin büyük bir pay alacağını vurgulayan gazete, "Türkiye, Kanal İstanbul için Çin'in Uygur azınlığa yönelik baskısına sessiz kalıyor. Erdoğan'ın Adalet ve Kalkınma Partisi, Uygurlara karşı işlenen suçları soruşturmak üzere bir meclis komisyonu kurulmasını engelledi." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Milli Gazete