Dünya  ABD  başkanı seçilen Joe Biden yönetiminde ilişkilerin nasıl şekilleneceğini merak ediyor. İngiltere merkezli Sunday Times, Joe Biden'ın ABD Başkanı olmasıyla birlikte ülkeler arasındaki ilişkilerin dönüşümünün nasıl şekilleneceğini ayrıntılı bir şekilde açıklayan bir analiz yayımladı. 

ÜLKELER BİDEN YÖNETİMİNE ŞİMDİDEN HAZIRLANMAYA BAŞLADI

Gazete muhabirleri Louise Callaghan ve Sarah Baxter imzalı haberde, Trump'ın ikili ilişkilerinin sonuna yaklaşırken, Otokratlar yeni dünya düzeninden çekiniyor" başlığına yer verildi. Haberde, ABD Başkanı Donald Trump döneminde birçok devlet liderinin egosunun okşandığını ve Biden yönetiminin başa gelmeden önce diğer ülke liderlerinin uyum sağlamaya çabaladığı ifade edildi.

TÜRKİYE'Yİ DE ÖRNEK GÖSTERDİLER

Joe Biden'in "Amerika geri döndü. Dünyayı yönetmeye hazırız" ifadelerine yer veren gazete,  Rusya'dan Kuzey Kore'ye ,Türkiye'den Suudi Arabistan'a ve Brezilya'dan Belarus'a kadar otokrat liderlerin demokrat bir başkanın gelişine hazırlandığını belirtti. Rus lider Vladimir Putin'den tebrik etmediğini hatırlatan gazete özellikle Macaristan, Türkiye, Kuzey Kore, Belarus, Rusya ve Suudi Arabistan ile ABD’nin ilişkilerinin dönüştürüleceğini öne sürdü.

"TRUMP VE ERDOĞAN'IN KARMAŞIK BİR İLİŞKİSİ VARDI"

Türkiye ile ilgili de bir bölüme yer veren gazete, “Türkiye’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Trump ile karmaşık bir ilişkisi vardı ve bu ilişkinin temeli ABD’nin Kürtleri desteklemekten  İran'a yaptırım konusundan birçok konuda maçoluk yaparak karşı karşıya gelmekti" ifadelerine yer verildi.

"TÜRKİYE BİDEN YÖNETİMİNE HAZIRLANIYOR"

Türkiye'nin Biden yönetimine hazırlandığını ifade eden gazete, "Türkiye’de, Biden’ın zaferini ilan ettikten sonra sessizlik oldu. Fakat dört gün sonra Erdoğan, Demokrat adayı zaferi için tebrik etti. Daha sonra da Türkiye’nin ekonomi ve yargıda yeni bir reform dönemine gireceğini söyledi. Bu hamleler genellikle yabancı yatırımcıya güven vermek olarak görülse de bu hamleler aynı zamanda Biden’a karşı uzlaşmanın işaretiydi” şeklinde ifadeleri kullanıldı.