ABD’nin  İran’a yönelik yaptırımlarını delmesiyle suçlanan eski Halkbank Uluslararası Bankacılıktan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla, ABD'de serbest bırakılmasının ardından 2019'da Borsa İstanbul'un başına geçmişti. ABD'de yönetimin değişmesiyle birlikte Hakan Atilla'nın Borsa İstanbul’dan istifa edeceğine dair söylentiler yayılmaya başladı.

Hakan Atilla'nın hakkındaki istifa söylentileri uluslararası kamuoyunun da gündemine oturdu.

İngiltere merkezli ekonomi gazetesi Financial Times gazetesi Atilla’nın ayrılmasının ABD-Türkiye ilişkileri için kritik bir öneme sahip olduğu belirtildi. Financial Times’ın İstanbul muhabiri Ayla Jean Yackley imzalı haberde, Borsa İstanbul’un sözcüsünün, “Hakan Atilla kendi isteğiyle izne ayrıldı ve Genel Kurul’a kadar dar izinde kalmasını bekliyoruz” sözlerine de yer verildi.

TÜRKİYE'YE KARŞI MAYIS'TA YENİ DAVA GÜNDEMDE

Gazete, “Türkiye Mayıs’ta başlaması beklenen bir dava süreciyle daha karşı karşıya. New York’ta başlaması beklenen davada Halkbank’ın para aklama, yaptırımı delme ve dolandırıcılık suçlarından yargılanması bekleniyor. ABD’li savcılar İran’ın Halkbank aracılığıyla 20 milyar  dolar değerindeki petrol gelirini kullanabildiğini iddia ediyor. Halkbank’a verilecek ciddi bir ceza Türkiye’deki bankacılık sistemini sarsabilir” yorumunu yaptı.

ERDOĞAN DAVADAN VAZGEÇİLMESİ İÇİN LOBİ YAPIYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD hükümetine karşı bu davadan vazgeçilmesi için lobi yaptığını belirten gazete, ABD’nin eski başkanı Donald Trump’ın eski ulusal güvenlik danışmanı John Bolton’ın sözlerine de yer verdi. Bolton, “Trump, Erdoğan’a bu davayı Türkiye lehine çözmeye çalışacağını söyledi” demişti.

Gazete, “Atilla’nın görevden alınması Joe Biden’ın yeni yönetimiyle ilişkileri iyileştirmek isteyen Erdoğan’ın Türkiye ile ABD arasındaki anlaşmazlığını iyileştirmek için sembolik bir jest olabilir” yorumunu yaptı.