Terörün hamisi ABD, Suriye’de sözde “güvenli bölge” oluşturuyor.

ABD Savunma Bakanlığı, teröre buladığı Suriye’nin kuzeyinde sözde “güvenli bölge” oluşturma bahanesiyle varılan anlaşmanın aşamalı olarak hayata geçirileceğini, bazı adımların hızla atılması için hazırlıklar yapıldığını açıkladı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Donald Trump’ın 20 mil (32 km) sözü var” dedi.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, terör örgütü PKK/YPG’ye verdiği tam destekle terörize ettiği Suriye’nin kuzeyinde güya “güvenli bölge oluşturmak” yalanıyla Türkiye ile varılan anlaşmanın aşamalı olarak hayata geçirileceğini duyurdu. Pentagon sözcüsü Sean Robertson yaptığı açıklamada, bazı operasyonların yakın zamanda başlayacağını belirterek, “Şu an Türk askeri muhataplarımızla birlikte Ortak Koordinasyon Merkezi için seçenekleri gözden geçiriyoruz. ABD, Türkiye ile istişareler sürerken bazı eylemleri hızla başlatmaya hazırlanıyor” dedi. Türkiye ile ABD arasında geçen hafta üzerinde uzlaşıldığı açıklanan anlaşma uyarınca Müşterek Harekat Merkezi’nin Şanlıurfa’da kurulması ve Suriye’nin kuzeyinde planlanan güvenli bölgenin organizasyonunu üstlenmesi öngörülüyor. Türk Milli Savunma Bakanlığı, bu çerçevede ABD’li 6 kişilik bir heyetin Şanlıurfa’ya geldiğini ve altyapı kurulum çalışmalarına başlandığını açıklamıştı.

ÇAVUŞOĞLU: TRUMP’IN 32 KM SÖZÜ VAR

Öte yandan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Henüz detaylandırılması gereken birçok konu var. İHA’larımız bölgede uçuşlarına başladı. Burada amaç bir güvenli bölge oluşturulması. Trump’ın 20 mil (32 km) sözü var. Amaç YPG ve PKK’lıların çıkarılması” dedi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “YPG’nin çıkarılması gerekiyor. Söylediğimiz ABD’nin bir oyalama taktiğinin geçerli olmayacağı. Maalesef Münbiç’te böyle bir oyalamaya gittiler, sözlerini tutmadılar” şeklinde konuştu.

DERİNLİK KONUSUNDA GÖRÜŞ AYRILIĞI SÜRÜYOR

Söz konusu güvenli bölgenin uzunluğu ve derinliği konusunda ise belirsizlik sürüyor. Kapalı kapılar ardında yapılan toplantılarda, askerlerin devriye güzergâhı, ikmal ve lojistik hatları gibi konularda görüş birliğine varılmıştı. Güvenli bölgenin Türkiye sınırından kaç kilometre derinlikte kurulacağı konusunda ise görüş ayrılıklarının aşılamadığı belirtiliyor. İşgalci ABD askerlerinin derinliğin Türkiye sınırından itibaren 15 km olması ve bu bölgenin silahlı terörist unsurlardan arındırılmasını teklif ettiğini bildirdi. Bu teklifi kabul etmeyen Türk heyetininse derinliğin 40 kilometre olmasını istediği aktarıldı. İkinci bir seçenek olarak Türkiye’nin güvenli bölgenin sınıra 32 km mesafedeki Rakka-Halep-Haseki otoyoluna kadar uzanmasını istediği belirtiliyor.

Kaynak: Milli Gazete