İngiliz gazetesi The Guardian, dünya siyasetinde yükselen popülist söylemlerden yola çıkarak 40 ülkeden 140 liderin son 20 yılda yaptığı konuşmaları bilimsel bir yöntemle inceleyerek bir sonuç açıklamayı tercih etti. Küresel Popülizm Veritabanı (Global Populism Database) adıyla yayımlanan araştırmada, liderlerin söylemleri 2 puan üzerinden notlandırıldı. Sonuçta, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 1.5 puanla ‘dördüncü en popülist lider’ olduğu saptanır oldu.

CHAVEZ 1.9, MERKEL 0

Araştırmada Erdoğan’ın, Venezuela’nın eski ve yeni liderleri Hugo Chavez ve Nicolas Maduro ile Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales’ten sonra en popülist dili kullanan lider olduğu ortaya çıkan bir durum olarak dikkat çekti.

‘ERDOĞAN ZAMAN İÇİNDE DEĞİŞTİ’

Erdoğan’ın 2003-2007 arasında kullandığı söylem ‘popülist değil’, 2007-2011 ve 2011-2014 dönemlerindeki söylemi ‘bir şekilde popülist’, 2014-2018 arası dili ise ‘çok popülist’ olarak notlandırıldığı gözlemlendi.

‘TEK LATİN OLMAYAN VE TEK SAĞCI’

The Guardian, araştırmayı sunduğu haberde Erdoğan’ın söylemi hakkında şu ifadeleri kullandı: “Erdoğan, konuşma çözümleme analizinde ‘çok popülist’ etiketini alan tek Latin Amerikalı olmayan ve bu popülist söylem seviyesine ulaşan tek sağcı lider. Türkiye liderinin ülkenin siyasi sisteminin dümeninde olduğu 16 yılda ne kadar değiştiğinin bir göstergesi olarak, Erdoğan ilk iktidara geldiği 2003’te ‘popülist değil’ olarak sınıflandırıldı” denilmesi dikkat çeken bir durum oldu.

‘TÜRKİYE EN BÜYÜK ARTIŞIN GÖRÜLDÜĞÜ ÜLKE’

The Guardian verilere dayanarak, “Liderlerinin konuşmaları üzerinden yapılan ölçümlerde Türkiye’nin, diğer 40 ülke arasında popülist söylemin en büyük artışı gösterdiği ülke olduğu ortaya çıktı” ifadelerini kullandı.

ARAŞTIRMA NASIL YAPILDI?

Veritabanı, dünya çapında popülizm üzerine çalışan ve ‘konuşma çözümleme (textual analysis)’ üzerine uzmanlaşmış siyaset bilimciler tarafından hazırlandı. Popülizm Ekibi (Team Populism) adıyla çalışan bilim insanları, 40 ülkede yaklaşık 140 devlet başkanı veya başbakanın yaptığı belirli konuşmaları cümle cümle inceledi. Her lidere, bu konuşmaların içerdiği popülist fikir ve söylemlere dayalı olarak 0 ila 2 arasında bir not verildi.

‘2 MİLYAR İNSAN POPÜLİZME MARUZ KALIYOR’

Araştırmada, dünya çağındaki popülist liderlerin sayısının 2000’lerden bu yana iki kattan fazla arttığı, popülist söylemin ülkeden ülkeye giderek yayıldığı ve Hindistan, ABD, Meksika, Brezilya gibi ülkelerde son seçimlerde her zamankinden daha çok görüldüğü sonucuna da varıldı. Buna göre, şu an 2 milyardan fazla insan popülist söylemlerin kullanıldığı ülkelerde yaşıyor. 17 yıl önce bu sayı 120 milyondu. 

(Dış Haberler)