Mısır zindanlarındaki direnişinin ardından geçtiğimiz günlerde şehadete erişen Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Kudüs davasındaki dik duruşu ile de tanınıyordu. Mısır Cumhurbaşkanı Mursi’nin Filistin’e dair sinsi bir planı reddettiği de ortaya çıktı.

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, 3 Temmuz 2013 günü televizyonlardan da yayınlanan bir darbe ile yönetim erkinden uzaklaştırıldı. Mısır Cumhurbaşkanı Mursi’nin görevden uzaklaştırılması Mısır halkının yanı sıra Filistinliler için de son derece olumsuz bir gelişme oldu.

Sadece Mısır halkının değil Filistinlilerin de umut kaynağı olan Muhammed Mursi, Mısır zindanlarındaki direnişinin ardından geçtiğimiz günlerde mahkeme salonunda şehadete erişti. Mısır zindanlarındaki tavizsiz duruşuyla Müslümanların gurur kaynağı olan Mursi, Filistin davasındaki kararlı duruşu ile de tanınıyordu.

 

“GAZZE’YE YAPILAN SALDIRI KAHİRE’YE YAPILMIŞTIR”

Milli gazete'den Bekir Şirin'in haberine göre, Muhammed Mursi, Mısır Cumhurbaşkanı seçilmesi ile birlikte Filistinliler lehine bir siyaset izledi. Siyonist İsrail Rejimi’nin Filistin’e yönelik zulmü karşısında onurlu bir duruş sergileyen Muhammed Mursi, İzzeddin El-Kassam Tugayları'nın komutanlarından Ahmed El-Ca'beri’nin şehit edilmesinin ardından Tel Aviv’deki Mısır büyükelçisini geri çekmişti.

Mısır’ın Filistin’e olan desteğini açık ve net ifadeler ile açıklayan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin “Gazze’ye yapılan saldırı Kahire’ye yapılmıştır” ifadeleri zihinlere kazınmıştı.

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, “Ey Gazze halkı! Siz bizdensiniz, biz de sizdeniz. Sizden asla vazgeçmeyeceğiz” sözü ile Filistin direnişinin yanında olduğunu belirtmişti.

 

REFAH SINIR KAPISINI AÇTI

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, yönetim erkinde bulunduğu sürede Gazze’li Müslümanların rahat bir nefes almasını sağladı. Mursi'nin Refah Sınır Kapısı’nı açması sayesinde gıda ve ilaç yardımları Gazze Şeridi’ne ulaştı. Ayrıca Mısır’ın El-Ariş bölgesindeki hastaneler de Filistinli yaralıların tedavisi için açıldı

SİSİ ZULMÜNDEN FİLİSTİN DİRENİŞİ DE ETKİLENDİ

Mısır'da Muhammed Mursi'ye yönelik darbe sonrası Abdulfettah El Sisi'nin zulümlerinden sadece Mısır'lı Müslümanlar değil Filistin direnişi de nasibini aldı.

Muhammed Mursi'nin cumhurbaşkanı olduğu zaman zarfında Mısır hükümetinden önemli bir destek gören Filistin direnişi, Sisi'nin yönetim erkinde olduğu süreçteyse terörist muamelesi gördü. HAMAS başta olmak üzere diğer direniş gruplarını terörist olarak tanımlayan Sisi, Refah Sınır kapısını kapatarak Filistinli Müslümanlara en büyük darbeyi vurdu.

 

HAMAS: ONURLU DURUŞUNU ASLA UNUTMAYACAĞIZ

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nın şehadete erişmesinin ardından Hamas hareketinden taziye mesajı yayınlandı.

Hamas’tan yapılan açıklamada Mursi’nin Filistin davasına her düzeyde destek olduğu ve Kudüs ve Mescid-i Aksa için çok şey yaptığı ifade edilirken Gazze’nin Mursi’nin onurlu duruşunu asla unutmayacağı da kaydedildi.

 

MURSİ’NİN REDDETTİĞİ SİNSİ PLAN NEYDİ?

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin geçtiğimiz günlerde mahkeme salonunda şehadete erişmesi Mısırlıları olduğu kadar Filistinlileri de derinden üzdü. Filistin davası için tavizsiz bir duruş sergileyen Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin sinsi bir planı reddettiği ortaya çıktı.

Katar’ın başkenti Doha’da dün akşam Mursi için düzenlenen taziye etkinliğinde konuşan Hamas’ın eski lideri Halid Meşal konuya ilişkin olarak dikkat çeken sözler sarf etti. Muhammed Mursi’nin Cumhurbaşkanlığı döneminde Batı ülkelerinin bir takım öneriler ile Mursi’nin yanına geldiklerini söyleyen Halid Meşal, söz konusu önerilerin arkasında Siyonist İsrail Rejimi’nin olabileceğini de kaydetti.

Meşal, Mursi’ye Gazze Şeridi’nin Mısır’a bağlanmasının önerildiğini ve kabul etmesi halinde ülkenin tüm sorunlarının çözüleceğinin söylendiğini, Mısır’a bağlanması halinde Gazze Şeridi’nden atılacak her füzeden Kahire’nin sorumlu olacağının belirtildiğini açıkladı.

Batı ülkelerinin Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye sunduğu tehlikeli önerileri açıklayan Halid Meşal, Mursi’nin Batı ülkelerinden gelen bu öneriyi reddettiğini belirtti.

Mursi’nin Filistin davasına destek olduğunu belirten Meşal, Müslüman Kardeşler’in ve Hamas’ın da öneriyi reddettiklerini kaydetti.

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, 3 Temmuz 2013'de gerçekleştirilen darbe ile yönetim erkinden uzaklaştırılmış, beş yılı aşkın bir süre Mısır zindanlarında tutulmuş ve geçtiğimiz günlerde mahkeme salonunda şehadet mertebesine erişmişti.