Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (SIPRI) hazırladığı rapora göre - 2015-2019 döneminde dünya çapında silah satışları bir önceki beş yıllık döneme göre yüzde 5.5 oranında arttı, ihracatlarını en çok artıran ülkeler ise ABD ve Fransa oldu.

ABD İHRACATI ARTTIRIRKEN, RUSYA DÜŞÜŞE GEÇTİ

2010-2014 arasını kapsayan bir önceki döneme göre, silah ihracatını en çok arttıran ülkeler ABD (yüzde 23) ve Fransa (yüzde 72) oldu. Bununla birlikte aynı dönemde SIPRI’nin verilerine göre Rusya’nın silah ihracatı yüzde 18 oranında düşüş kaydetti.

SİYONİST İSRAİL'İN SİLAH SATIŞI REKOR SEVİYEDE

Güney Kore ilk kez en büyük 10 ihracatçı arasına girerken, işgalci İsrail’in silah ihracatı yüzde 77 ile rekor seviyeye ulaştı. Yeni rapora göre en büyük 10 silah ihracatçısı listesine ilk kez Güney Kore girdi, bu ülkenin silah satışları 2010-2014 dönemine göre yüzde 143 artış gösterdi. İsrail’in silah ihracatı da yüzde 77 artarak rekor seviyelere ulaştı. İşgalci İsrail'in silah ihracatı, Hindistan ile yaptığı silah anlaşmasından sonra 2017'de, 9 milyar dolar ile rekor kırdı.

SİLAHLARIN YÜZDE 35’İ ORTA DOĞU ÜLKELERİNE

2015-2019 döneminde, Ortadoğu’ya silah teslimatlarının yüzde 61 oranında arttığı belirtilen raporda, dünya silah ihracatının yüzde 35’inin yapıldığı bu bölgeye, en çok silah satan ülkelerin Suudi Arabistan, Hindistan, Mısır, Avustralya ve Çin olduğu ifade edildi.

TÜRKİYE'NİN SİLAH İTHALATINDA BÜYÜK DÜŞÜŞ

Rapor aynı zamanda Türkiye’nin silah ithalatının yüzde 48 ile önemli ölçüde düştüğünü ortaya koydu. Raporda, bu düşüşün bazı silahların teslimatındaki gecikmelerden, ayrıca ABD ile F-35 anlaşmasının askıya alınmasından ve Türk askeri sanayi sektöründeki kapasite artışından kaynaklanabileceği vurgulandı.

Kaynak: Milli Gazete