ABD Başkanı Jeo Biden'ın 1915 olaylarına ilişkin skandal 'soykırım' nitelemesine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Kabine toplantısının ardından yanıt verdi.  Biden'ın 'soykırım' ifadelerine karşılık veren  Cumhurbaşkanı Erdoğan dünya basının da gündemine oturdu. Dünya basını Erdoğan'ın sözlerine ilişkin, "sert çıkmaktan çekindi" yorumunu yaptı.

BLOOMBERG "ERDOĞAN BIDEN'A SERT YANIT VERMEKTEN ÇEKİNDİ"

Bloomberg’in internet sitesinde yayınlanan haberde, “Erdoğan soykırım tartışmasında Biden’a sert yanıt vermekten çekindi” başlığı kullandı. Gazete, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO müttefiki ABD ile ilişkileri iyice germemek için kendini tuttu. Bu durum Türk liderin ülkesinin kırılgan ekonomik durumunun farkında olduğunu gösteriyor” yorumunu yaptı.

Gazete haberinde şu ifadelere yer verdi:

Biden’ın açıklamalarından sonra ilk kez konuşan Erdoğan, Biden’ı suçladı. Fakat Erdoğan, üst düzey bir Türk yetkilinin söylediği kritik savunma anlaşmalarını dondurmak gibi diğer hamlelerini duyurmadı. Biden’ın açıklamaları daha çok sembolik iken, bu hamle Biden yönetiminin Erdoğan’a nasıl yaklaşacağının tonunu da belirledi. ABD ile son yaşanan gerilimler Türkiye’ye maddi acı yarattı ve Erdoğan da NATO Zirvesi’nde Biden ile görüşeceğini söyledi.

FT: "ERDOĞAN MİSİLLEME YAPMADI AKSİNE ÇALIŞMA ARZUSUNU DİLE GETİRDİ"

Financial Times (FT), "Biden’ın açıklamalarından sonra Erdoğan bir misilleme açıklamadı ve aksine NATO müttefikiyle çalışma arzusunu dile getirdi. Bu da 717 milyar dolarlık ekonomiye zarar vermekten endişe ettiğini  gösteriyor” yorumu yaptı.

Gazete haberinde şu ifadelere yer verdi:

Ankara ve Washington birçok konuda karşı karşıya geldi. Erdoğan’ın insan hakları konusundaki yaklaşımı, Türkiye’nin  Rusya'dan NATO jetlerini düşürmeye yönelik savunma sistemi satın alması ve Halkbank davası gibi konular var. Türkiye’nin dış siyaset ve ekonomideki politikaları son yıllarda yatırımcıları kaçırdı ve Erdoğan da hem ABD hem de AB ile kırılgan ekonomiyi korumak ve ticari bağları kuvvetlendirmek için yeni bir sayfa açmayı umut ettiğini söyledi.

Erdoğan Türkiye’nin hangi misillemeyi yapacağını söylemedi. İki ülke arasındaki anlaşmada ABD ordusunun Türkiye’deki üslere erişimi vardı. Daha önce Erdoğan 1915 olaylarına soykırım diyen ülkelerden büyükelçisini çekti ya da ticaret anlaşmasını iptal etti. Erdoğan, misillemenin Ermenistan’a yönelik olabileceğinin sinyalini verdi.