Dostumuz ve stratejik müttefikimiz ABD'den skandal karar 

Rusya’dan aldığı S-400 hava savunma sistemleri nedeniyle üreticisi olduğu F-35 programından çıkaran Türkiye’ye, ABD’den bir engel daha geldi. Beyaz Saray, Türkiye-Güney Kore ortak tank motoru üretim planını bozdu..

Defence News dergisinin haberine göre, 22 Ekim’de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Güney Kore Savunma Satın Alma Programı Yönetiminden sorumlu bakan Kang Eun-ho arasında imzalanan anlaşmanın iptal edildiği kaydedildi.

“ABD BASKI YAPMIŞ OLMALI”

Defence News’e konuşan kaynaklar, anlaşma kapsamında G.Koreli şirketlerin Türkiye’ye motor ve parçalarla ile ilgili bilgilerini aktarması planlanırken bu anlaşmanın iptal edildiği belirtti.

Güney Kore Şirket yetkilisi, “Birlikte üretme seçeneği planlandığı gibi gitmedi. Şu an Kore yapımı güç ünitelerini satın alma üzerine anlaşıldı” dedi.

Ancak, ismini açıklamayan bir kaynak da, ABD yönetiminin Güney Kore’ye baskı yaparak tank motor teknolojilerinin Türkiye’ye transferinden vazgeçirmeye çalıştığını iddia etti.

Bu ayın başında ABD’deki 41 Temsilciler Meclisi üyesi ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’a bir mektup göndererek Türkiye’ye F-16 satılmaması gerektiği konusunda uyarıda bulunmuştu.

Türkiye’nin Rus yapımı S-400 satın aldığını CAATSA yaptırımlarını tetiklediğini söyleyen siyasetçiler son dönemde bu konuda birçok açıklama yapmıştı. Türkiye ayrıca F-35 programından da çıkarılmıştı.