Çin'de yerel bulaş sonucu ortaya çıkan yeni korona virüsü vakalarının artması üzerine yeni önlemler alınıyor. Yerel medya, Hebei eyaletinde 'savaş modu'na geçildiğini yazdı. DSÖ'nün inceleme ekibinin ülkeye alınmadığı bir döneme denk gelen önlemler kapsamında, bazı kentlerden çıkış yasaklandı.

Korona virüsünün ilk ortaya çıktığı düşünülen yer olan Çin'de, Pekin çevresinde altı ay sonra ilk kez yerel bulaş vakalarının görülmesi üzerine önlemler sıkılaştırılıyor. Yerel medya Hebei eyaletinde 'savaş modu'na geçildiğini yazarken, bazı otobanlar kapatıldı; Dalian'da yüksek riskli bölgelerde yaşayanların kentten çıkışı yasaklandı.

Çin'in Dünya Sağlık Örgütü'nün Wuhan'a gidecek araştırma ekibine giriş izni vermediği bir döneme denk gelen önlemler, ülkede 5 Ocak gününde 23 yeni hasta ve 64 asemptomatik vaka tespit edilmesi sonrası alındı. Yeni hastaların 20'sinin, virüsü yerel bulaş yoluyla kaptığı belirtildi.

Bu vakaların büyük çoğunluğunun tespit edildiği Hebei eyaletinde, yeni bir dalganın engellenmesi için 'savaş modu' önşlemleri alınıyor. Eyaletin 11 milyon nüfuslu başkenti Shijiazhuang'da, tren veya uçak yoluyla seyahat etmek isteyen herkesten son 72 saat içinde negatif sonuç vermiş test isteniyor. Geniş çaplı test yapılmaya da başlanan kentte otobüs terminali kapatıldı, her türlü toplantı iptal edildi, ev ziyaretleri yasaklandı, paket servisler de üç gün askıya alındı.

Yerel bulaş raporlanan bir diğer eyalet olarak Liaoning'da da, Dalian kentinin orta ve yüksek riskli bölgelerinde yaşayanların kentten çıkması yasaklandı. Buralarda yaşamayanlardan da, zaruri olmadıkça kenti terk etmemeleri istendi.

İlk olarak Wuhan'da ortaya çıktığı düşünülen salgın nedeniyle Çin'de 4 bin 634 kişi öldü. (DUVAR)