Microsoft'un kurucusu Bill Gates, koronavirüs tehdidinin gelişini öngörmüş müydü? Gates, 2015 yaptığı bir TED konuşmasında, dünyayı bir sonraki büyük salgına karşı uyarmıştı. Ve “Önümüzdeki 10 yılda, bir şey 10 milyon insanı öldürürse, bu muhtemelen savaş değil, oldukça bulaşıcı bir virüs olacaktır" demişti.CNN

Salgın hastalıklar tarih boyunca büyü çaplı ölümlere sebep oldu. Yeni bir salgın hastalık önümüzdeki 10 yıllık dönemde tekrar ortaya çıkabilir. En azından Bill Gates böyle düşünüyor. 

Geçtiğimiz Cuma günü bir konferansta söz alan Bill Gates hastalıklar hakkında konuştu. Çocuk felci ve sıtma gibi önemli hastalıklar konusunda son derece iyi bir mücadele yürütüldüğünü belirten Bill Gates söz konusu salgın hazırlığı olduğunda yeterince yok alınamadığını söyledi.

Dünya nüfüsü arttıkça ve insanoğlu vahşi doğayı kötüye kullandıkça yeni hastalık mikroplarının ortaya çıkması da son derece olağan hale geliyor. 

Gates, laboratuvar ortamında çok daha ölümcül bir hastalığın yaratılabileceği tehlikesine dikkat çekiyor.

Günümüzde insanlar eskiden olmadığı kadar birbirine bağlı durumda. Her gün uçaklar insanları başka kentlere ve kıtalara saatler içinde taşıyor. Ulaşımın son derece kolaylaştığı modern dünyada hastalıkların salgın haline gelmesi de pek zor olmuyor.

Salgın hastalıkla ilgili bir sunum gösteren Gates, 1918 yılında 50 milyon kişinin ölümüne sebep olan salgına benzer bir tehlikenin günümüzde yalnızca 6 ay içinde 30 milyon kişinin yaşamına mal olabileceğine vurgu yapıyor.

30 milyon insanın hayatının silahlar sebebiyle tehdit altında olması durumunda hükümetlerin çok daha farklı duruş sergileyeceğini söyleyen Gates benzer bilançonun hastalıklar sebebiyle olacağı açıklanırsa aynı tepkinin verilmeyeceğini söylüyor.

Salgın hastalıklara karşı yeterli duyarlılığın olmadığını belirten fakat yine de iyimser olduğunu Gates olası virüs ya da bakteri tehlikesine karşı daha iyi hazırlanabileceğimizi de ekliyor.

Gates, aslında yeni hastalık tehlikesine değil günümüzde herhangi bir hastalığın küresel çapta son derece kolay şekilde yaygın hale geleceğinden bahsediyor.

Son yıllarda kuş gribi, domuz gribi ve ebola gibi salgın hastalık tehlikelerinin önü gelişen teknoloji ve ilaç üretimi sayesinde kesildi. Fakat bu hastalıklara karşı geliştirilen antibiyotiklere karşı da bakteri ve virüsler daha dayanıklı hale geliyor.

Dünya çapında yaygın hastalıkları önleme konusunda hükümetlerin ve orduların daha çok etkileşim halinde çalışması gerekiyor. Tarihte hiç olmadığı kadar birbirine sıkı sıkıya bağlı bir dünyada daha çok iş birliği salgınların önüne geçmek için önemli bir etken.