Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, geçtiğimiz günlerde Arnavutluk Cumhurbaşkanı İlir Meta ile görüşmüştü. İkilinin altında sohbet ettikleri tablo ne anlama geliyor?

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, geçtiğimiz günlerde Arnavutluk’un başkenti Tiran’daki temasları kapsamında, Cumhurbaşkanı İlir Meta ile görüşmüştü. O görüşmede yer alan tablo dikkatlerden kaçmadı. İkilinin altında sohbet ettikleri tablo ne anlama geliyor? Milli Gazete’den Gökçen Göksal’ın haberi.

 

Lezha Birliği'ni gösteren bir tasvir

NEDİR BU LEZHA BİRLİĞİ 

Tablo Lezha Birliği’nin kuruluşunu simgeliyor. Peki nedir bu Lezha Birliği. Kosova 1389 yılında I. Murat zamanında Osmanlı topraklarına katıldı. 1402 yılında meydana gelen Ankara Savaşı’nın ardından Osmanlı zayıflayınca Balkanlar’da kıpırdama başladı. Osmanlı Fetret Devri’ne girince bağımsızlık yanlısı hareketler ve ittifaklar baş gösterdi. Takvimler 1444 yılını gösterdiğinde Arnavut ve Karadağ prenslikleri bir araya gelerek Osmanlı’ya karşı birleşme kararı aldılar.  “Lezha Ligası’nı (Lezha Birliği) (Arnavut Birliği) kurdular. Bu birliktelik hem siyası hem de askeri bir birlikti. Venedik Cumhuriyeti’nin hâkimiyeti altında bulunan Lezha (Alessio)'da bölgenin en önemli prenslikleri olan Thopia, Muzaka, Ballsha ve Crnojevic aileleri de bu birliğin kurucuları arasında yer aldı. Birlikte zaten adını buradan aldı. Lezha Birliği'nin üyeleri olan prensler arasında  Lek Dukagjin, Pjetėr Shpata, Gjergj Ballsha, Karl Thopia, Theodor Muzaka, Stefan Crnojević, İskender Bey (Gjergj Kastrioti) vardı. Arnavut Kruya Prensi Gjergj Kastrioti (İskender Bey) birliğin komutanlığına seçildi. Kastroiti Hıristiyanlığın Katolik mezhebindendi.  Gjergj Kastrioti bugün halen Arnavutların ulusal kahramınıdır, çok yerde heykelleri bulunmaktadır, çok sayıda tabloda tasvir edilmektedir. Hıristiyanlığı Müslüman Osmanlı'ya karşı müdafa eden kişi olarak görülür.

İskender'in  (Gjergj Kastrioti) Osmanlı'ya karşı kazandığı zaferi tasvir eden bir tablo

İŞKODRA’NUN FETHİNE KADAR SÜRDÜ 

Birlik kurulduktan sonra 1444 yılında Torviol Ovası'nda Osmanlı ordusuyla karşı karşıya geldi ve Osmanlı ordusunu mağlup etti. Birliğin başında İskender vardı, akabinde çok olmasa da çeşitli galibiyetler aldı. Bundan sonraki iki yılda da Lezha Birliği, Osmanlılara karşı önemli savaşlar kazandı. 1452'de Osmanlı ordusu Mokrica ve Meçadi'de Lezha Birliği'ne yenildi. 1460 ve 1463'te yapılan ateşkesler dışında Arnavut-Osmanlı savaşı hiç durmadan sürdü. 1462'de İskender Bey önemli bir şehir olan Ohri'yi almayı başardı. 1466'da Kruya'nın ikinci kuşatması da Lezha Birliği'nce engellendi. 1468 yılında İskender Bey'in ölümüyle Lezha Birliği zayıflamaya başladı. Venedik yönetimindeki İşkodra, 1479'da Osmanlılar tarafından feth edilene kadar Lezha Birliği Osmanlı ile mücadeleyi sürdürdü. İşkodra feth edilince Lezha Birliği yani Arnavut direnişi son buldu. İşte Bakan Kurumun hemen arkasında yer alan bu tablo Arnavut milliyetçiliğinin ve yayılımcılığının amentüsü olarak kabul edilen Lezha Birliği’ni gösteriyor.