BAE'li akademisyen Abdulhalık Abdullah, Türkiye'nin Sisi rejimine yönelik attığı adımın ardından, "Türkiye 'en önemli şartları' yerine getirerek normalleşmeye gitti ve beyaz bayrak çekti" ifadelerini kullandı.

Abdullah'ın yorumları, Türkiye’nin, Mısırlı muhalefet kanallarının editoryal içeriklerini kontrol etmesi ve Sisi rejimine karşı eleştiri dozunu yumuşatması talebini doğrulayan haberlerin ardından geldi.

Abdullah, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir fotoğrafını alıntılayarak Twitter hesabından şunları yazdı:

"Allah'ın ona hidayet etmesinden sonra, beyaz bayrağı çekti. En önemli şartları yerine getirdi ve zayıf bir müzakereci konumuna geldi. Şimdi sıra onunla diyalog kurma ve Türkiye ile uzlaşma zamanıdır."

Abdulkhaleq Abdulla

@Abdulkhaleq_UAE

بعد ان هداه الله ورفع الراية البيضاء ونفذ اهم الشروط وصار في وضع تفاوضي ضعيف، حان وقت الحوار معه والتصالح مع تركيا لتبريد التوترات وتحقيق السلام والاستقرار في المنطقة والنظر للمستقبل مع أخذ الحذر والحيطة من تقلباته.

Resim

NE OLMUŞTU?

Mısır ile yeniden yaklaşan Türkiye'nin Mısırlı muhalif TV kanallarına müdahale ettiği iddiaları doğrulandı. İhvan'a bağlı 3 kanal yayınlarını kaldırdı. Atılan adım Darbeci Sisi'yi memnun etti. Mısır'da ilk defa seçimle başa gelmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye darbeyle deviren Abdülfettah es‑Sisi rejimi ile yeniden normalleşmeye başlayan Türkiye'den dün büyük bir jest geldiği doğrulandı. İstanbul'da, Sisi aleyhine yayın yapan Mısırlı muhalif TV kanallarından, eleştirilerin sertliğini yumuşatmasını talep edildi.

Haberin ardından İhvan-ı Müslimin (Müslüman Kardeşler) hareketine bağlı Al Sharq, Mekameleen TV ve Watan adlı üç kanal Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile  Ankara’da görüştüğü doğrulandı. İddialara göre üç kanal program tablosunu değiştirerek Mısır hükümetine karşı şiddetli bir eleştiri üslubunun kullanıldığı bazı siyasi programları yayından kaldırdı.

Şarku’l Avsat’a konuşan kaynaklar, Türk tarafı talimatlarının bu kanalların yayın politikasını basın ve medya onur kuralları doğrultusunda değiştirme, kışkırtma ve hakaret kampanyalarını durdurma gereği hususunda net olduğunu belirtti. Aynı zamanda yetkililerin bunlara uymayan kanalların kapatılması, yeni çalışma kurallarına olumlu yönde cevap vermeyen medya çalışanlarının sınır dışı edilmesi uyarısında bulunduğunu bildirdi.

Kanalların siyasi programlardan tamamen yoksun olmayacağını söyleyen Al-Sharq Yönetim Kurulu Başkanı Eymen Nur, Mısır ile Türkiye arasındaki siyasi yakınlaşmanın bazı yansımalarının olabileceğini de itiraf etti. Twitter hesabından, Türk yetkililerin kanallara kısıtlama getirdiği anlamına gelen bir gönderi paylaşan Eymen Nur, Türkiye'nin herhangi bir kanalı kapatma yönünde adım atmayacağı düşüncesini dile getirerek yetkililerden basın ve medya onur kurallarına uyma talebi geldiğine işaret etti.

MISIR MEMNUNİYETLE KARŞILADI

Mısır Enformasyon Bakanı Usame Heykel tarafından memnuniyetle karşılandı. Heykel bu adımı, iki ülke arasında son yıllarda yaşanan anlaşmazlıklara konu olan dosyaların tartışılması yönünde uygun ortam yaratan Türk tarafından gelen bir jest olarak nitelendirdi.

Milli gazete'de yeralan iddialara göre, Uluslararası ilişkilerde bir ülkede başka bir ülkeye düşmanlık yönünde televizyon kanalı açılmasının kabul edilemeyeceğini de sözlerine ekleyen Heykel “Her ülkenin kendi ve halkı çıkarını gözetmesi çok önemli. Türkiye ile Mısır arasındaki siyasi anlaşmazlıkların iki halkın da çıkarına olmadığı düşüncesindeyim” ifadelerini kullandı. Mısır’ın kimseye muhalefet etmeyen bir ülke olduğunu vurgulayan Heykel, ortak çıkarları anlama ve koruma temelinde herkesle ilişkilerini geliştirmeye çalıştığı için Mısır'ın uluslararası ilişkilerinde sabit bir pozisyonunun olduğunu söyledi.