ABD basını Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Körfez Arap ülkeleri ile barışma çabasını mercek altına aldı.

ABD merkezli CNN televizyonunun internet sitesi, Orta Doğu'da jeopolitik dengelerin hızla değiştiğini vurguladığı analizde Türkiye'nin son dönemde bölge ülkeleri ve Birleşik Arap Emirlikleri’yle (BAE) yakınlaşmasına geniş yer verdi.

Analizde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomik kriz nedeniyle koltuğunu kaybetmek istemediği, Körfez Arap ülkelerinden gelebilecek milyarlara güvendiği ve artık zengin Körfez ülkeleriyle küs kalamayacağı vurgulandı.

Orta Doğu'da yaşanan gelişmelerin hızla değiştiğini belirtilen analizde, Suudi Arabistan ve İran arasındaki görüşmeler, Katar'ın Körfez'deki komşularıyla barışması ve Türkiye'nin İsrail ile Mısır'la olan görüşmeleri bu duruma örnek olarak gösterildi.

Analizde, en dikkat çekici yakınlaşmanın Türkiye ile BAE arasında yaşandığı ifade edildi. İki ülkenin yıllardır neredeyse her bölgesel çatışmada karşı karşıya geldiği, ancak uzlaşma çabaları kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu hafta 9 yıl aradan sonra ilk defa BAE'ye gittiği belirtildi.

CNN ayrıca, Türkiye'ye para akışının başladığına, BAE'nin Türkiye'ye 10 milyar dolarlık yatırım sözü verdiğine de dikkat çekti.