Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’na göre Türkiye’deki hapishanelerde kalanların yaklaşık 50.000’i ya da beşte biri bu geniş kapsamlı anti-terör yasalarına göre cezalandırılan gazeteci, kamu görevlisi, öğretmen, polis memuru, askeri personel ve siyasetçilerden oluşmaktadır.

Sayın Michael Pompeo, Birleşik Devletler Sekreteri Dışişleri Bakanlığı 2201 C Street NW Washington, DC 20520

Sayın Sekreter:

Size Türkiye hükümetinin, COVID-19 tehdidini hafifletmek amacıyla 14 Nisan tarihlinde çıkardığı 90.000 mahkumun serbest bırakılmasıyla sonuçlanacak olan yasada on binlerce siyasi mahkumu kapsam dışı bırakmasıyla ilgili endişelerimi bildirmek için yazıyorum. On binlerce yaşamı kurtarmak için, Ankara ile temas kurmanızı ve Türkiye hükümetinin yasada değişiklik yapmasını ve bu siyasi mahkumların insani gerekçelerle serbest bırakılmalarını açıkça talep etmenizi rica ediyorum.

Pandemi, tüm dünyadaki hükümetleri COVID-19’un yayılmasını hafifletmek için aşırı kalabalık ve sağlıksız koşullar ve tesisler nedeniyle kendi cezaevi sistemlerindeki mahkumları serbest bırakmaya zorlamıştır. Ne var ki, 14 Nisan tarihli yasal düzenleme Türkiye hükümetinin aşırı geniş kapsamlı anti-terör yasalarına göre keyfi olarak tutuklanan on binlerce gazeteci, insan hakları savunucusu, akademisyen, siyasetçi ve hukukçuyu açıkça kapsam dışı bırakmaktadır. 14 Nisan tarihli yasa ayrıca henüz herhangi bir suç nedeniyle ceza almamış geçici tutuklunun da bırakılmasına olanak vermemektedir. Türk parlamentosundan HDP milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’na göre Türkiye’deki hapishanelerde kalanların yaklaşık 50.000’i ya da beşte biri bu geniş kapsamlı anti-terör yasalarına göre cezalandırılan gazeteci, kamu görevlisi, öğretmen, polis memuru, askeri personel ve siyasetçilerden oluşmaktadır.

Başkan Erdoğan “hapishanelerdeki hükümlü ve tutukluların salgın tehdidinden korunmasına yönelik tüm önlemlerin alındığını ve hakları, hayatları ve sağlıkları devlete emanet olan bu insanların enfekte olmamaları için her türlü tedbirin alındığını” ifade etmiştir. Türkiye hükümetinin, siyasi görüşleri nedeniyle adli mahkumlardan ayırdığı bu siyasi mahkumların hariç tutulması açıkça uluslararası insan hakları yasalarının yükümlülüklerinin ihlali anlamına gelmektedir.  Bu mahpusların birçoğu sadece ifade ve barışçıl toplantı özgürlüklerini kullandıkları için terörü desteklemek gerekçesiyle tutuklanarak mahkum edilmiştir. Sizden, Türkiye hükümetinden bu yasada değişiklik yapmasını, mahkumları serbest bırakmasını ve bu düşünce suçlularının insancıl şekilde tahliye edilmesini açıkça talep etmenizi rica ediyorum.

Saygılarımla,

Carolyn B. Malone, Kongre Üyesi

Gergerlioğlu mektubu Twitter'dan paylaşarak, "Muktedir, istediği kadar baskı yapsın dünya Türkiye'deki hukuksuzluğu duyuyor" yazdı.Gerçek Gündem