Ivanka Marie Trump, ABD Başkanı Donald Trump'ın ilk evliliğinden olan kızı. Sadece kızı değil aynı zamanda da danışmanı. 1981'de New York'ta doğan Ivanka Trump 2009 yılında Jared Kushner ile evlendi.

Bu evliliğinden 3 çocuğu bulunan Ivanka Trump evliliğiyle birlikte inancını değiştirerek Yahudiliğe geçti. Ivanka Trump yıllar sonra babası Donald Trump’ın kendisini bu kararında desteklediğini açıkladı.

Yahudi inancında bir kişinin Yahudi olabilmesi için Yahudi bir anneden doğması gerekir. Özellikle ABD’de imtiyaz sahibi, popüler kişilerin bu tür istekleri Reformist ve Konservatif Yahudi akımlarına mensup din adamları tarafından verilen onayla yerine getiriliyor.

Presbiteryen bir Hıristiyan olan  Ivanka Trump Yahudiliğe geçince İbranice “Yael” adını seçti. Tevrat’ta bulunan Hakimler bölümünde, “Yael” İsrail'i Kenan Kralı Yavin’den kurtaran bir kahraman olarak anlatılıyor.

TEVRAT’TA KURATICI OLARAK GEÇİYOR

Ivanka Trump Yahudiliğe geçişi de tartışmaları beraberinde getirmiş özellikle ABD'de ve İsrail’de bulunan din adamları arasında ayrışmaya sebebiyet vermişti. Ivanka belli bir süre Yahudi dinini tatbik ederek eğitim aldı. Tartışmaları beraberinde getirse de Ivanka Yahudiler tarafından çok seviliyor ve tarihi isimlerle eş tutuluyor.  Amerika'nın tartışmasız en güçlü Yahudi kadını olarak ifade ediliyor.

YAHUDİLERİN SEVMESİ NORMAL

Tutulması da gayet normal. Trump’ın hem damadı hem kızı Yahudi olunca bütün sokaklar İsrail’e çıkıyor. 

İŞTE NEDENİ:

ABD Başkanı Donald Trump, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdı. Trump daha sonra ABD büyükelçiliğini Kudüs'e taşıdı.

Ardından Golan Tepeleri'ni İsrail'in ayrılmaz bir parçası olarak gördüğünü söyledi. Daha sonra ardından İsrail’in işgal ettiği yerleri yasal bulduğunu açıkladı.

SADECE KOHEN İLE EVLENEMEZ

Sonradan Yahudiliğe geçen bir kadın diğer Yahudilerle birlikte bütün haklara sahiptir tek bir şey hariç, bir Kohen ile evlenemez. Kohen kelimesi İbranice’de “Kahin” anlamına geliyor, kabaca din adamı da diyebiliriz. Hazreti Süleyman’ın M.Ö önce birinci bin yılda Kudüs’te yaptığı ilk tapınakta, Hazreti Musa’nın ilk kez kahinlik  görevi verdiği kişiler Hazreti Harun’un soyundan geliyordu. Bu gelenek hala sürdürülmektedir.

Tevrat Kohenlere önemli ayrıcalıklar tanınırken yaşantılarına ayrıca bazı sınırlamalar getiriliyor. Örneğin ilk erkek çocuğu için 31 günlükken yapılan Pidyon törenini, sinagoglarda Tevrat’ın okunması gibi önemli işleri, Kohen soyadını taşıyan Yahudilerin yapması bir gelenek.

Kaynak: Milli Gazete