Irak’ın,  ABD  ve ortakları tarafından işgal edilmesinin üzerinden tam 18 yıl geçti.

18 yıl önce ABD ve  İngiltere öncülüğündeki Çokuluslu Koalisyon Kuvvetleri adı verilen Haçlı İttifakı, İslâm toprağı Irak’ı işgal etti. Kadın, çocuk, yaşlı, engelli demeden Irak halkını büyük bir kıyımdan geçiren emperyalist ABD, geriye devasa bir yıkım bıraktı. Haçlı ordusu ilk bombayı 20 Mart 2003’te sabah namazı vaktinde başkent Bağdat’a atarken Amerikan güdümlü işgal mahkemesinde yargılanan Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin de bir kurban bayramı sabahında idam edildi. 2 milyon insanın can verdiği Irak’ta 18 yıldır huzur ortamı bir türlü sağlanamadı.

İslâm ülkesi Irak’ın ABD ve Haçlı ortakları tarafından işgal edilmesinin üzerinden tam 18 yıl geçti. Petrolünü sömürmek için musallat olduğu Irak’ı dev bir ateşin içine atan ABD, geride bıraktığımız 18 yılda Ortadoğu’yu zehirli bir sarmaşık gibi sardı. Bölgemizdeki kirli politikalarını Irak’la sınırlı bırakmayan ABD, bir sonraki zulüm durağı olan  Suriye’yi de harap etti. Bağdat, Şam gibi İslâm şehirlerini yıkıp tarumar eden ABD Irak ve Suriye’de 3 milyon insanın katliamına sebep oldu.

HAÇLI ZİHNİYETİ IRAK’I HUZURA MUHTAÇ BIRAKTI

20 Mart 2003’te Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere öncülüğündeki Çokuluslu Koalisyon Kuvvetleri adı verilen Haçlı İttifakı, İslâm toprağı Irak’ı işgal etti. Ne hazin ki bu fesat koalisyonuna Körfez ülkeleri başta olmak üzere birçok İslâm ülkesi de dâhil oldu. Saddam’ı Hüseyin’i devirmek ve Irak’ı sözde özgürleştirmek sloganlarıyla başlatılan kanlı işgal, mazlum Irak halkını perişan etti. Amerikan işgaliyle birlikte Irak’ta can güvenliği diye bir şey kalmazken, ülkenin ekonomisi alt üst oldu, milyonlarca insan ekmeğe muhtaç duruma geldi. Haçlı saldırıları, iç çatışmalar, terör olayları ve asayiş sorunları nedeniyle 2 milyon insanın can verdiği Irak’ta 18 yıldır huzur ortamı bir türlü sağlanamadı.

NE DEDİLERSE YALAN ÇIKTI

11 Eylül saldırılarının ardından İslam ülkelerini açık hedef haline getiren Amerikan Başkanı George W.Bush, ilk önce İslam ülkesi  Afganistan’a işgal başlattı. NATO’nun da desteğini alarak Afganistan’daki İslami yönetimi deviren Bush hükümeti, ikinci hedefine bir başka İslam ülkesi Irak’ı koydu. Ortadoğu’daki emperyalist planlarının önünde tehdit olarak gördüğü Saddam Hüseyin’i devirmek için kitle imha silahları yalanına sarılan ABD’nin asıl hedeflerinden biri de Irak’ın zengin petrol yataklarını gasp etmekti. Zira ABD dünyanın dört bir yanında sürdürdüğü arsız işgallerini devam ettirebilmek için çok büyük para kaynaklarına ihtiyaç duyuyordu.

SALDIRIYI SABAH NAMAZI VAKTİNDE BAŞLATTILAR

20 Mart 2003’de saat 05:34’ü gösterdiğinde Iraklı Müslümanlar sabah namazını kılmaktaydı. İslam düşmanları kanlı işgalin ilk bombasını sabah namazı vaktinde başkent Bağdat’a attılar. ABD’nin başını çektiği kanlı Irak işgali, Hıristiyan devletler ve işbirlikçi idareciler sayesinde kısa sürede çok geniş bir destek alanı buldu. Bugüne dek Müslümanları korumak adına hiçbir şey yapmayan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, ABD ve Koalisyon ortaklarının Irak’taki işgalinin meşru olduğuna dair karar çıkarttı.  Bu skandal kararla birlikte Haçlı ordularının Irak’taki azgınlıkları daha da arttı. Savaş hukukunu her zaman yaptıkları gibi hiçe sayan katil Haçlı orduları, kadın, çocuk, yaşlı, engelli demeden Irak halkını büyük bir kıyımdan geçirdi. Amerikan güdümlü işgal mahkemesinde yargılanan Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin de, bir kurban bayramı sabahında idam edildi. 

DEVLET YIKILDI, MEYDAN TERÖR ÖRGÜTLERİNE KALDI

ABD, ‘barış, demokrasi, insan hakları’ yalanlarıyla işgal ettiği Irak’ta devasa bir yıkım alanı bıraktı. Irak’ta işgalden bu yana ne siyasi bir düzen kurulabildi, ne de ekonomik anlamda bir ilerleme yaşandı. Her geçen gün daha da geriye giden Irak, açlıkla, yoksullukla ve yolsuzluklarla anılır oldu. Ülkenin dört bir yanında her gün bombalar patladı yüz binlerce insan bu saldırılarda vefat etti. Siyasi istikrarsızlığı fırsata çeviren terör örgütleri kendilerine geniş alanlar oluşturdu. Ülkelerindeki bitmek bilmeyen kaostan bıkan binlerce Iraklı, daha müreffeh bir yaşam umuduyla Irak’ı terk etmek zorunda kaldı. Amerikan işgalinin Irak’ta bıraktığı yıkımın enkazı, daha da uzun yıllar kaldırılabilecek gibi görünmüyor.

HÂLÂ BİLİNEN İŞGALCİ SAYISI 2500

ABD Savunma Bakanlığı’ndan Aralık 2017’de yapılan açıklamaya göre, ülkenin çeşitli bölgelerinde askeri üsleri yer alan ABD’nin Irak’ta yaklaşık 5 bin 200 askeri bulunuyordu. Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih ise, iki gün önce bir televizyon kanalına verdiği röportaj sırasında ABD ve diğer yabancı askerlerinin sayısının 2 bin 500 olduğunu açıklamıştı. ABD askerleri doğrudan çatışmalara girmek yerine daha çok askeri danışman statüsünde görev yapıyor.

Kaynak: Milli Gazete / Abdussamet Karataş