Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan olan deprem felaketinde bilanço ağırlaşırken, dünya basını 10 kenti yerle bir eden afeti yakından takip ediyor. Dünya medyası, 99 depreminden ders alınmadığını aktarırken, imar aflarına dikkat çekti.

7.7 ve 7.6 şiddetindeki iki depremle sarsılan Türkiye, depremin yaralarını sarmaya çalışıyor. Arama kurtarma ekiplerinin akın ettiği 10 şehirde, depremin üzerinden bir hafta geçmesine rağmen enkaz altından kurtarılan insanlar varken, uluslararası yardımlar da hızla bölgeye ulaştırılıyor. Öte yandan, dünya medyasının yakından izlediği felaketle ilgili analizler yayınlanıyor.

‘ERDOĞAN’A KARŞI BÜYÜK SORULAR GÜNDEMDE’

İngiltere merkezli medya devi BBC’de, ‘Depremle mücadeledeki başarısızlıklar Erdoğan’ı savunmasız gösteriyor’ başlıklı bir analiz yayınladı. Seçimlere aylar kaldığı hatırlatılan analizde, “Türkiye'nin 1939'dan bu yana yaşadığı en yıkıcı deprem, böylesine büyük çaplı bir trajedinin önlenip önlenemeyeceği ve Cumhurbaşkanı Erdoğan hükümetinin hayat kurtarmak için daha fazlasını yapıp yapamayacağı konusunda büyük soruları gündeme getirdi” diye kaydedildi.

Ayrıca, deprem bölgelerine müdahalelerin geciktiği belirtilirken, bilim insanlarının deprem konusunda uzun yıllardır yetkilileri uyarmasına rağmen harekete geçilmemesine dikkat çekildi.

‘99 DEPREMİNDEN DERS ALINMAMIŞ’

The Guardian’da, 17 bin kişinin hayatına mal olan 1999 depreminden ders alınmadığı belirtildi. 99 depreminin gerçekleştiği dönemdeki hükümetin afete müdahalesinin yavaş olmasının Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iktidara gelmesinde rol oynağı aktarılan analizde, 6 Şubat’taki depreme kadar geçen 24 yılda hiçbir şeyin değişmediği kaydedildi.

‘ERDOĞAN MÜTEAHHİTLERE SAVAŞ AÇTI’

Financial Times, deprem felaketiyle beraber birçok binanın yıkılarak insanlara mezar olmasının ardından hükümetin inşaat firmaları ve müteahhitlere savaş açtığını yazdı. Gazete, “Depremde yaşamını yitirenlerin sayısı 33 bine çıkarken Erdoğan inşaat firmalarını hedef alıyor. Erdoğan, bina yönetmeliklerinin iyi denetlenmemesine yönelik eleştirilere yanıt vermeye çalışıyor” ifadesini kullandı. Haberde, “Felaket, Erdoğan için görevde olduğu 20 yıl boyunca karşılaşacağı en zorlu seçimlerden biri olarak gösterilen seçimden üç ay önce geldi” diye eklendi.

‘FELAKETİN SEBEBİ İMAR AFFI’

ABD merkezli New York Times gazetesinde, deprem felaketine ‘imar affının’ yol açtığı belirtildi. Gazete, “Depremzedeler ve bina uzmanları kötü yapılmış binaların depremin yıkımının etkisini artırdığını söylüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan 2019’daki seçim kampanyasında partisinin imar affı yasasını övmüştü” ifadesine yer verdi.

‘DENEYİMLİ AFAD YETKİLİLERİ GÖREVDEN ALINDI’

AFAD’a değinilen The Times’ın analizinde ise, “Türkiye’nin afetle mücadele kurumu AFAD, depremin en çok etkilediği yerlerde çok az görüldü. Sivil ve bağımsız arama-kurtarma ekipleri bölgeye gelerek çalışmaları çıplak elleri ve madencilerle bölgedeki inşaat işçilerinin malzemeleriyle yaptılar” diye kaydedildi.

Ayrıca, “AFAD eskiden başbakanlığa bağlıydı fakat cumhurbaşkanlığı sistemi ile Erdoğan’ın yönetimine geçti. Diğer devlet kurumlarında olduğu gibi deneyimli üst düzey yetkililer görevden alındı ve bakanların yakınları getirildi. AFAD’ın başındaki İsmail Palakoğlu, Diyanet’ten atandı” ifadelerinde bulunuldu.