TRT’nin iftar programıyla Kur’an okuma yarışmasını birleştirdiğini söyleyen okur, kanalın kendi ayağına sıktığını belirterek, “Bir kere en büyük hata şu: 'Kur'an-ı Kerim okunurken dinlemek farzdır.' Yani başka şeyle meşgul olunmaz" dedi.

Sabah gazetesi yazarı Yüksel Aktuğ, “TRT nasıl kendi ayağına sıktı?” başlıklı yazısında, TRT’nin iftar saatinde yayımladığı programlarla ilgili bir okurundan gelen mektubu aktardı.

TRT’nin iftar programıyla Kur’an okuma yarışmasını birleştirdiğini söyleyen okur, “Bir kere en büyük hata şu: 'Kur'an-ı Kerim okunurken dinlemek farzdır.' Yani başka şeyle meşgul olunmaz. TRT'nin iftar programı ile Kur'an Okuma Yarışması'nı birleştirdiğini eşime söylediğimde ilk tepkisi bu oldu: ‘Yazık oldu, artık izleyemeyeceğiz’. Zira, tam da kadınların iftar öncesi hazırlık yaptıkları, yemek/sofra hazırladıkları bir zamanda Kur'an Okuma Yarışması yayınlamak tabiri caizse gafletti” ifadelerini kullandı.

“TRT BU SENENİN EN BÜYÜK HATASINI YAPTI”

Aktuğ’un yazısı şöyle:

“Köşemiz, kendi yıldızlarını da yaratıyor. Okurlarımız, harika yorum ve tespitleriyle büyük takdir görüp, artık sizlerin aşina olduğu kişiler haline dönüşüyorlar. Son zamanlardaki müthiş katkılarıyla köşemizi renklendirip, güçlendiren Emin Güven de onlardan biri. İşte TRT'nin iftar programıyla ilgili değerlendirmesi:

‘TRT devlet televizyonudur. Başka kanallar ne yaparsa yapsın, TRT her zaman halkın tercihlerini düşünmek zorundadır. Her sene sevilen sunucularıyla ve seçkin konuklarıyla iftar sofralarının hazırlık aşamasında veya bazı bölgelerde iftar zamanlarından sonra da ekranların vazgeçilmezi olan iftar programında bence TRT bu senenin en büyük hatasını yaptı ve güzelim Kur'an Okuma Yarışması ile iftar programını birleştirip, halk tabiriyle 'kendi ayağına sıktı.'

“TABİRİ CAİZSE GAFLETTİ”

Her ne kadar iki dini içeriği aynı potada eritmek niyetiyle yapılmış gibi görünse de maalesef amacına hizmet etmedi. Bir kere en büyük hata şu: 'Kur'an-ı Kerim okunurken dinlemek farzdır.' Yani başka şeyle meşgul olunmaz. TRT'nin iftar programı ile Kur'an Okuma Yarışması'nı birleştirdiğini eşime söylediğimde ilk tepkisi bu oldu: "Yazık oldu, artık izleyemeyeceğiz". Zira, tam da kadınların iftar öncesi hazırlık yaptıkları, yemek/sofra hazırladıkları bir zamanda Kur'an Okuma Yarışması yayınlamak tabiri caizse gafletti. Söz konusu yarışmanın en uygun vakti, daha önce olduğu gibi herkesin işini gücünü bırakıp kendini tamamıyla televizyon izlemeye verebildiği akşamın geç saatleriydi. Format olarak da büyük hataydı. Zira, Kur'an Okuma Yarışması format gereği banttan yayınlanıyor. Çekimler montajlanarak program oluşturuluyor.

Ama iftar programı öyle mi? Düşünün, Eyüp Sultan Camii'nden canlı görüntüler eşliğinde, konukla canlı sohbetlerin yapıldığı bir iftar programı, halkın mesajlarına, tepkilerine, talep ve sorularına anında sıcağı sıcağına yanıt verebilen bir iftar programı. Hatta belki de son dakika vuku bulan bir olaya, bir gündem konusuna ilişkin anında yorum yapabilme imkanı.

Atv'de gönüllerimizi ısıtan Nihat Hatipoğlu hocamızın halkla iç içe, anında soru/cevap usulüyle program yapıp tutulmasının sebebi de bu değil mi? Yoksa; TRT, Hatipoğlu hocanın karşısında tutunamadığını düşünerek mi böyle pasif bir program türü seçti diye düşünmedim değil. Ama yine de TRT'nin yapması gereken aktif bir canlı program olmalıydı. Saygılarımla."