2022-2023 Eğitim ve öğretim yılı başlamak üzere, özel yurtların aylık fiyatları 6500-7000 lira olduğu 1+1 evlerin ise 8-12 bin liradan başlarken, ayda 850 Lira KYK bursu alan bir öğrenci nasıl barınma sorununu çözecek?

Türkiye'nin yüzde 60'ı asgari ücretle çalışırken en düşük emekli maaşının 3500 Lira olduğu düşünülürse bu yüksek fiyatta olan ev kiralarını bu halk nasıl ödeyecek?

Kanımca; kiraların yüksek olmasının iki nedeni var.

  1. Yabancılar
  2. Aç gözlü emlakçılar ile doymak bilmeyen ev sahipleri. Evini 3 bin liraya kiraya vermeyi düşünen ev sahibi, emlakçıya verdiğinde kira 3500 liraya yükseliyor. Taşınmaz ticareti yetki belgesi olmayan emlakçılar, mal sahiplerinin taşınmazlarını satma hakkını elde etmek için, mal sahiplerini yanıltacak şekilde yüksek fiyatlardan değer biçiyor. Devlet ne olursa olsun bu düzene dur demelidir.

Bunların arasında iyi insanlar yok mudur? Tabi ki vardır. Ama onlarda nerde ise parmak sayısını geçmeyecek kadar azınlıktalar. Büyüklerimiz boşuna “Allah bizi iyi insanlarla karşılaştırsın” lafını boşuna söylememişler.

Mumla iyi insan arar olduk …

İnsanların yozlaştığı ahlak ve maneviyatın yerini dünyevi hırslar aldığı sürece fahiş fiyatlarını önüne geçmek ancak devlet zoruyla olur. Artık insanlarda merhamet duygusu kalmadı. Sizin ne durumda olduğunuza bakmıyor alacakları parayla ilgileniyorlar.

Hükümet emlakçılar üzerinde bir çalışma yapmalı ve evrakları eksik olan kişiler mutlaka men edilmelidir. Emlakçılık müessesi kurumsal hale gelmesi için önlem alınmalıdır.

 Kiraları devlet belirlemeli, ev sahiplerinin insafına bırakılmamalıdır. İnsanlar aldıkları maaş durumuna göre devlet kiralık ev bulmalıdır. Devlet bu konuda sert önlemler almadığı sürece ev sahipleri ile kiracılar arasında meydana gelecek olan çatışmalar kaçınılmaz olacaktır.