Sancaktepe Belediye Başkanlığı Temizlik İşleri Müdürlüğü, 10 Ekim 2022 tarihinde açık ihale usulü ile “Katı Atıklarının Toplanması, Nakli ve Temizliği İşinde Kullanılmak Üzere Temizlik Araçları ve İş Makinaları Çalıştırılması Hizmet Alımı İşi” ihalesi düzenlendi.

İhaleyi 178 milyon 232 bin 155 TL'ye Atlas İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi kazandı. İhale,  katılımcılardan Karya Makine Hırdavat Limited Şirketi tarafından  Kamu İhale Kurulu'na (KİK)şikayet edildi. KİK şikayet başvurusunu şekil yönünden reddetti.

Oybirliği ile alınan kararda itirazen şikayette bulunanlar tarafından zorunlu olan başvuru bedelinin kurum hesaplarına yatırılmadığı ve şikayet başvurusunun süresi içinde yapılmadığı belirtildi. Şeklen reddedilen şikayet başvurusunda ise dikkat çeken iddialar yer aldı.

“ANLAŞMALI HAREKET ETTİLER”

Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre, İhaleye teklif sunan isteklilerin, işi hali hazırda yürüten firma yetkilileri ile ihaleden önce görüşerek anlaşmalı ve firmanın kontrolünde fiyat teklifi verdiği iddia edildi. İhalede geçerli teklif veren istekliler başta olmak üzere itiraz talebinde bulunanların dahi anlaşmalı hareket ettiği ve bu olaya yönetici personelin de dahil oldukları öne sürüldü.

“10 YILDIR AYNI FİRMA ALIYOR”

Dilekçede kamunun zarara uğratıldığı ifade edilerek “Son 10 yıl içerisinde yapılan aynı işin pazarlık/açık ihalesinin aynı firma tarafından ya da firmanın grup firmalarına ait alt firmaları tarafından üstlenildiği ve fahiş fiyatlarla sözleşmeler imzalandığı, ihale dokümanının ve araç teknik özelliklerinin anılan istekliye özel hazırlandığı bu durumun mevzuata aykırı olduğu” öne sürüldü.

“YAKLAŞIK MALİYET DEŞİFRE EDİLDİ”

Şikayet başvurusunda ihaleyi alan firmanın verdiği fiyat teklifinin yaklaşık maliyete çok yakın olduğu ve idare tarafından yaklaşık maliyetin ihaleden önce deşifre edildiği de öne sürüldü. İhalenin söz konusu teklif bedeli ile sonuçlandırılmasının Kamu İhale Kanunu'nun temel ilkelerinden olan “ihtiyaçların uygun şartlarda sağlanması” ilkesine aykırı olduğu kaydedildi.

Şikayete konu olan ve 178 milyon 232 bin 155 TL'ye Atlas İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketinin kazandığı ihale için 1 Aralık 2022-30 Eylül 2024 dönemini kapsayan 2 yıllık sözleşme imzalandı.  İhaleyi alan şirketin sahibi Ender Haberdar,  Sancaktepe Belediyesi'nden 2012 yılından beri yaklaşık 650 milyon liralık çöp toplama ihalesi aldı.