ÇEVRİMİÇİ (ONLİNE) PSİKOLOJİK DANIŞMA

NE ZAMAN VE HANGİ DURUMLARDA YARARLIDIR ?

 

Türkiyede  özellikle koronavirüs ve pandemi döneminde popülerleşen, fakat yurtdışında yıllardır üzerine bilimsel olarak çalışılan bir profesyonel danışmanlık yöntemi olan çevrimiçi (online) psikolojik danışma günümüzde git gide daha çok tercih edilen bir yöntem olmaktadır.

 

Bazı görüşler çevrimiçi psikolojik danışmanın, yüz yüze psikolojik danışma kadar işlevsel olmayacağını savunurken, bazı uzman psikolojik danışmanlar ve psikologlar ise birçok insanın bu hizmete ulaşımını desteklediği için çevrimiçi psikolojik danışmanın yaygınlaşması gerektiğini düşünmektedir.

 

Peki, en can alıcı soruya gelelim, yüz yüze psikolojik danışma sürecine göre avantajları ve dezavantajları nelerdir?

 

ONLINE PSİKOLOJIK DANIŞMANIN AVANTAJLARI:

 

•         Bulunduğu bölgede ruh sağlığı uzmanı olmayan ya da yaşadığı yerdeki uzmanlardan farklı dilde konuşan biri çevrimiçi psikolojik danışmanlık sayesinde bu profesyonel hizmete ulaşabilir.

 

•         Evden çıkamayacak olanlar, örneğin küçük çocuğu ya da bakım vermesi gereken biri olup da onu bırakamayan kişiler bu profesyonel hizmetten yararlanabilir.

 

•         Çevrimiçi ortamda kendini daha güvende hissedenler bu profesyonel hizmeti tercih edebilir. Örneğin bir birey terapi odasında kendini açmakta zorlanırken kendi odasında daha rahat hissedebilir.

 

•         Saatler daha esnek olabileceği, trafik ve ulaşım problemleri ortadan kalkacağı için kısıtlı vakti olan ya da yoğun çalışan insanların da profesyonel danışmanlık hizmetinden yararlanabilmesine olanak tanır.

 

 ONLINE PSİKOLOJIK DANIŞMANIN DEZAVANTAJLARI:

 

•         Elektrik kesintisi, yavaş internet, teknolojik cihazların arızalanması gibi sorunlar çevrimiçi psikolojik danışmanın en büyük dezavantajlarıdır. Bunun için önceden planlamalar yapılarak ve tedbirler alınarak hazırlıksız yakalanma durumu önlenebilir.

 

•         Psikolojik danışman eğer evden bağlanacaksa rahatsız edilme olasılığı olabilir. Yine danışan da kalabalık bir ortamda görüşmeye girmek isteyebilir, ya da evindeki diğer bireylerin onu duyacağı endişesiyle tam anlamıyla açık olamayabilir.

 

Özetleyecek olursak, çözülmesi gereken bazı dezavantajları bulunsa bile çevrimiçi psikolojik danışmanın, ruh sağlığı hizmetlerinin herkes için ulaşılabilir olması adına büyük bir avantaja sahip olduğu söylenebilir. Ayrıca günümüz teknoloji çağında, birçok hizmet gibi ruh sağlığı hizmetinin de böyle bir alternatifi olması kaçınılmazdır.

 

Eğer Siz de çevrimiçi (online) psikolojik danışmanlık hizmeti almak isterseniz aşağıdaki numaradan bana ulaşabilirsiniz.  05447243650. Seans veya randevu almak zorunda değilsiniz sorularınız ve bilgi amacıyla amacıyla bile olsa iletişime geçmenizi bekliyorum...

 

Sevgilerimle...