Korona Virüsü 

2019 yılında Çin’in Hubei eyaletinin Wuhan kentinde ortaya çıkan 2019-nCoV bugün dünyanın en çok konuştuğu konulardan biri. Ben de sizleri bu konuda bir nebze olsun bilgilendirmek için bu yazıyı kaleme aldım. Keyifli okumalar dilerim. 

Korona Virüsü Nedir?

Corona (Korona) virüsü hayvanlar arasında yaygın olan büyük bir virüs grubudur. Nadir durumlarda hayvanlardan insanlara bulaşabilirler. Bu virüs grubuna bağlı virüsler, genellikle soğuk algınlığına benzer şekilde, hafif ve orta derecede üst solunum yolu hastalığı olan insanları hasta edebilir. 

İnsanlarda genellikle ciddi olmayan fakat ölüm riski bulunduran solunum yolu enfeksiyonlarına sebep olur. Bilinen türleri arasında MERS-CoV, SARS-CoV ve 2019-nCoV sayılabilir. Solunum, sindirim ve boşaltım sistemini etkileyen virüslerdir ve çoğunlukla ilkbahar ile sonbaharda görülür. 

İşte bugün herkesin konuştuğu virüs, corona virüs grubunun 2019-nCoV isimli virüsüdür. Bu virüs, ilk önce Çin’in Hubei eyaletinin Wuhan kentinde deniz ürünleri pazarında ortaya çıktı. Virüse yakalan ilk kişilerin tamamı ya bu pazarda alıcıydı ya da satıcı. Virüs bu şehirde hızla yayıldı. Ardından önce diğer şehirlere sonra da diğer ülkelere sıçradı. Çin hükümetinin aldığı karar üzerine Wuhan dâhil birçok şehir karantina altına alındı. Virüs şu anda 25 ülkeye yayılmış durumda. Henüz ülkemizde hiçbir bulguya rastlanmadı. Ancak virüs oldukça yakınımızda olan Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri, Almanya gibi ülkelerde görüldü. 

Nasıl Yayılıyor? 

 Virüsün insandan insana bulaşması, genellikle sağlıklı bir insanın enfekte bir insanın vücut salgılarıyla temas etmesi sonucu mümkün oluyor. Ancak virüsün ne kadar güçlü olduğuna bağlı olarak, öksürük, hapşırık veya el sıkışma gibi durumlar da virüse maruz kalmaya neden olabiliyor. Virüs, enfekte olmuş bir kişinin temas ettiği bir yere bulaşabiliyor. Bu durumda da o bölgeye dokunan bir başkasına geçebiliyor. Virüs yayılma biçimine ve hızına bakıldığında oldukça güçlü bir yayılmaya sahip. Örneğin Çinli biriyle aynı uçakta bulunduğu için virüs bulaşan bir Japon vatandaş var. Bu kişi o Çinli ile ne konuşmuş ne de temas halinde bulunmuş ancak aynı uçakta bulundukları için virüs bir şekilde ona da bulaşmış durumda. Bu da virüsün ne kadar güçlü yayıldığının bir göstergesidir.

Kaç Kişiye Bulaştı? 

 Virüs şu anda Çin dâhil 25 ülkeye bulaşmış durumda. Virüs kontrolü herkese yapılamadığı için kaç kişiye bulaştığı konusunda tam net bir rakam vermek oldukça zor ancak Çin kaynaklı belgelere göre 2019nCoV şu anda 44.742 kişiye bulaşmış durumda aynı zamanda 16.067 kişiden de şüpheleniliyor. Bu virüsten kaynaklı olarak şu anda toplam 1.114 kişi hayatını kaybetti ve kaybetmeye devam ediyor.

Belirtileri Neler? 

  Virüsün bilinen belirtileri sıradan grip belirtileri ile neredeyse aynı. Çoğunlukla öksürük, burun akıntısı, nefes darlığı ve ateş gibi belirtiler gösteriyor ama bunun dışında da belirtileri var. Özetle hastalığın belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

• Ateş

• Öksürük

• İshal

• Nefes Darlığı

• Bulantı • Kusma

• İştahsızlık

Tedavisi Var Mı?

 Virüsün şu anda bulunmuş bir tedavisi veya aşısı yok. Aşının bulunmasının 1 yılı bulacağı öngörülüyor. Ancak şu halde 4.768 hasta tedavi edilmiş durumda. Şu an için yatak istirahati, bol sıvı tüketimi ve günlük alınması gereken kalorinin alınması vücut direnci açısından gereklidir. Çünkü hastalığı tedavi edecek olan vücut direncidir. Yani kısacası bağışıklık sistemi güçlü olan kişilerde uygulanan rahatlatıcı bazı yöntemlerle hasta iyileştirilebiliyor. Ancak yukarıda saydığımız belirtiler eğer sizde de görülürse bir hastaneye ve uzman hekime başvurmanız hem sizin için hem de çevrenizdekiler için önem arz etmektedir. 

Mert Emin Güner

Kaynakça

• https://medicana.com.tr/saglik-rehberi-detay/9023/corona-korona-virusu-nedir

• http://www.yeditepehastanesi.com.tr/corona-virusu-nedir

• https://hisarhospital.com/corona-virusu-kendisi-kucuk-ama-tahribati-buyuk/

• https://www.milliyet.com.tr/gundem/corona-virusu-belirtileri-nelerdir-tedavisi-var-mi-cinwuhan-virusunden-kac-kisi-oldu-korona-virusu-nedir-nasil-bulasir-6138319

• https://www.youtube.com/watch?v=dtbS9Jiis2I

• https://www.hurriyet.com.tr/galeri-son-dakika-haberi-corona-virusu-nedeniyle-olum-sayisi-

1116-oldu-dunyada-son-durum-ve-tedavi-gelismeleri-41442930/4