5G teknolojisinin koronavirüsün yayılmasını hızlandırdığına dair sosyal medyadaki paylaşımşar nedeniyle baz istasyonlarına saldırılar yayılıyor.

ABD'de başlayan, Türkiye'ye de sıçrayan tepkiler, Britanya'da baz istasyonlarının yakılmasına kadar vardı.

Britanya'nın en büyük telekom şirketi BT'nin Birmingham'daki bir baz istasyonunun ateşe verilmesinin ardından, Vodafone'un çeşitli yerlerdeki en az 4 baz istasyonunun daha yakıldığına dair haberler geldi.

Dünyanın en büyük ikinci mobil operatörü Vodafone, baz istasyonlarına saldırıları 'ulusal güvenlik meselesi' diye niteledi.

Konuyla ilgili paylaşım yapanların iki iddiası var: İlki, 5G teknolojisinin bağışıklık sistemini bastırdığı ve bu nedenle insanları virüse karşı daha savunmasız hale getirdiği yönünde. İkincisiyse, virüsün bir şekilde 5G üzerinden yayıldığını öne sürüyor. Virüsün bu teknolojiyi kullanan Asya ve Avrupa ülkelerinin yanı sıra ABD’de hızlı yayılması da, iddiaya ‘kanıt’ olarak sunuluyor.

Bu iddialara dair itirazlar da yapılmakta. Özellikle İngiltere'deki saldırılar sonrası İngiliz bilim adamları ve yetkililer bu iddialara şiddetle karşı çıktılar.

Youtube'dan 5G kararı

5G ile ilgili bu iddiaların yaygınlaşması ve saldırılar yaşanması üzerine Youtube, koronavirüsün yayılmasında 5G'nin etkili olduğuyla ilgili içeriklerin kaldırılacağını açıkladı. 

Konu ile ilgili YouTube’dan yapılan açıklamada, 5G ile ilgili bahsi geçen iddiaların savunulduğu içeriklerin YouTube’un kurallarına uymadığı açıklandı. 

Video paylaşım platformunun koronavirüsün 5G ile yayıldığına dair içerikleri kaldırma kararı, İngiltere Kültür Bakanı Oliver Dowden’ın komplo teorilerine dair içeriklerin kaldırılması için Facebook, Twitter ve YouTube’la görüşeceğini açıklamasının hemen ardından geldi. 

Kaynak: İslami Analiz