BİLGİ VE İNSAN 

Bilgi; bir iş yada konu hakkında bilinenlere bilgi denir. İnsan merakı ölçüsünde bilgi sahibi olur. Dürtüsel bir duygu olan merak bilgi kazanmak için kullanıldığında işe yarar.
Merak ile bilgi, bilgi ilede insanın hayreti artar. Özellikle manevi bilgiler kişiyi kendini arama yoluna sevkeder. 


İnsan ise bilinç varlık olup bilgi sayesinde ancak yüksek bir bilince sahip olabilir.
Bilgi, beyin ve insan üçlüsü mide vücut ve yaşam üçlüsünün eşleniğidir.
Nasıl ki mideye bir gıda girmeden vücut kendini yenileyemez beyinde aynı şekilde bilgi girilmeden insanlık seviyesini yakalayamaz.
Görünüm itibariyle insan olarak görünebilir lakin dürtüsel yaşadığı için bir hayvandan farkı olmaz.
İlkel beyin amigdala dış etkilere göre çalışır.
Yani anında tepki verir ölçmeden tartmadan ve düşünmeden.
Yeterince bilgiyle dolmuş kendi kontrolünü eline almış beyin ise her daim ölçülüdür.
İnsanlık derecesi kişinin farkındalığı ile ölçülür. Farkındalık için ise düşünen bir beyin gerekir.  Düşünmeden sergilenen tavır ve davranışlar farkındalığın dışında olup insanlık dışı davranışlardır.
Bilgi insanı bir fidanın sulanıp büyümesi gibi insanda her gün almış olduğu bilgiler ile beynini geliştirir. Gelişen beyin üreten beyine dönüşür zamanla.  Gelişmeyen ilkel beyinler tüketici olup en çok da insanı ve insanlığı tüketir. 
Bir insanın yaşamı aslında aldığı bilgiye göre şekil alır.  Bilgiyi becerili bir şekilde kullanarak hayat kalitesini belirler.
Bilgisiz toplumlar her zaman almaya meyilli, fakir ve yönetilmeye müsaittir. O yüzden insan bilgiyle birlikte kölelik ve fakirlikten kurtulabilir.

Bizim İslam toplumları hep fakirlik imtihan oluyor bu dünyada. Kadercilik anlayışı ile Allah'ın onları fakir olarak yarattığını ve bu dünyada cehennemi yaşayıp ahiretlerinin cennet olacağını hayal ediyorlar. Fakirlik bilinç düşüklüğünün bir yansımasıdır. 

Oysaki sevgili Peygamberimiz "İlim müminin yitiğidir " hadisi şerif-i  ile ilme çok önem vermiştir .

Cehalet İslamiyete verilen en büyük zarardır. Beynin tembelliği bedenin tembelliğinden zararlıdır. Cahil müslümanlar kadar islama kimse zarar veremez.  

Beynini yeterli derecede geliştiren hiç yorulmadan dahi para kazanabilir  toplumları yönetebilir.
Teknolojinin hızla ilerliyor olması çok hızlı bir şekilde beyninde kullanılıyor olduğunu gösteriyor.  İnsanlığa hizmeti bu şekilde sunan toplumlar elbette yaradanın ödülünü hak edeceklerdir.  Bizler oturup cennete talip olmaya devam edelim.
Bilgi ve teknoloji çağında bilgisiz dolaşmak bir insanın gaflet batağına saplanmış olduğunu gösteriyor.
Gözü gönlü kör bir şekilde uyur ama farkında değildir. Yaşamını yaşam sandığı için hiç bir şekildede değiştirmek istemez.
Anadolumuz geçmişte birçok ilim insanları yetiştirmiştir.  Avrupa'daki insanların o zamanlar temizlik anlayışı bile yokken bizim ilim insanlarımız her derde deva bulmuştur.

Bizlerin bu derecede ilimden uzaklaşmaya iten sadece bedenimizi besleyip ruhumuzu aç bırakmaktır .

Okumak bir terapidir.  Okuma esnasında beyin kendini onarır.  Yeni bilgiler ile idrak ve şuuru gelişir. Şuursal bir varlık olan insanın sonsuz şuura sahiptir.  Yükseldiği ölçüde insanlık derecesini yükseltip esfeli safilinden ala-yı illiyine yükselir.
Bilgisiz insan boş teneke misalidir dokunsanız yıkılır ve ses çıkarır.  Bilgili insan her daim ab-ı hayattır yaşatır geçtiği yeri.

Bilgisiz beyin bir yüktür insana çünkü orası şeytanın yaşam alanıdır. Cinni ve şeytani frekans daha çok cahil insanda bulunur.  

Toplumlar ancak bilgi ile yükselip muasır medeniyetler seviyesine ulaşabilir.
Kitap okumayı yemek yemek kadar ihtiyaç görmeden gerçek bir refah düzeyi kurulmaz toplum olarak.

Bilgiyle kendini bulmaktır yeniden doğmak gerçek yaşam dayatılmış ve ezberlenmiş bir yaşam sadece nefes almaktır yaşam değil. Bilgiyle sentezlenmeyen beyin kaliteli bir yaşantı sunamaz sahibine. Yaşamın koordineli bir şekilde yaşamak ancak bilgi dolu bir beyin mümkündür.

Sonuç olarak bilgi ve insan bir bütündür. Bilginin eksikliği insanın gerçek gücünü göstermek için bir engeldir. İnsan ancak bilgisi sayesinde kendini inşa eder ve toplumda fark edilir. 

Hayırlı huzurlu haftalar sevgili okurlar....

Aslı Soylu