Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Türkiye'ye dair açıklamalarda bulundu. Esad, Türkiye'nin manevralarının samimi olup olmadığını anlamanın mümkün olmadığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Katar'da düzenlenen Dünya Kupası açılış töreninde daha önce "katil" dediği Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile tokalaşma görüntüleri, "Normalleşme sırasında Suriye mi var?" sorusunu da gündeme getirmişti. Erdoğan zaten Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi öncesinde ise "Keşke Esad da burada olsaydı" cümlesiyle de normalleşme yolundaki isteğini belirtmişti. Türkiye gündeminde bu konular tartışılırken Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, ülkesindeki bir grup gazeteciyle bir araya gelerek gündeme dair açıklamalarda bulundu.

The Syrian Observer'da yer alan habere göre, Esad, Suriye'nin iç meseleleri, savaşın Suriye toplumu ve ekonomisi üzerindeki etkileri ve Batı'nın uyguladığı abluka ve yaptırımlar nedeniyle Suriyelilerin maruz kaldığı zorluklara dair değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye ile ilişkilerin yeniden kurulması konusunda Esad, Ankara ile görüşmelerin şu anda "sadece istihbarat düzeyinde" olduğunu, ancak "ikili görüşmelerin seviyesinin yakında yükseltileceğini" vurguladı. Esad, "Türkiye'nin Suriye'nin taleplerini karşılamaya hazır olduğunu gösterdiğini" kaydetti.

'Türkiye'nin samimi olup olmadığına karar vermek mümkün değil'

Esad toplantı sırasında ülkesinin Türkiye'den sadece söz değil, icraat da beklediğini ifade etti.

Suriye Devlet Başkanı sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye'nin tutumunun samimi mi yoksa sadece siyasi bir manevra mı olduğuna karar vermek mümkün değil."

Esad "Savaştan önce olduğu gibi herhangi bir ülkeyle normal diplomatik ilişkileri yeniden tesis etmekte bir sorunumuz yok. Tek şartımız o ülkenin bize karşı davranışını değiştirmesidir" diyerek, "taviz vermemiz istenmediği sürece diplomatik ilişkilerin seviyesini yükseltecek her türlü girişime açık olduğunu" belirtti.