ADALET

“ Allah size, mutlaka emanetleri ehli olanlara vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emreder. Allah size ne kadar güzel öğütler veriyor! Şüphesiz Allah her şeyi işitici, her şeyi görücüdür.” ( Nisâ : 58)

Türkiye’de yaşam o kadar zorlaştı ki bunu yaşadıkça daha iyi anlıyoruz. Hayatın her alanında yaşadığımız ve baş edemediğimiz zorluklar ve problemlerle iç içeyiz.

Özellikle ambulanslara hasta yakınlarının alınmaması büyük bir problem. Hele ki yaşlı ve çocukları tek bindirmek asla olacak şey değil. Hastayı ambulansa bindirip yakınlarına sizin ‘nasıl geleceğiniz bizi ilgilendirmiyor’ demek çok acımasız ve merhametsizliktir.

Maddi olarak arkasından bir taksiye binip gitmek büyük sıkıntı. Çünkü olan var olmayan var. Gecesi var gündüzü var.

Bir an önce buna bir çözüm bulunmalıdır.

Yıllarca büyüklerimizi ambulansla hastanelere taşıdım ama böyle bir uygulama görmedim. Şimdi tek bahaneleri virüs. “Hastayı hastaneye göndermek istiyorsan buna razı olacaksın.” Bu çok bencilce ve çaresiz insanları çaresiz bırakmaktan başka bir şey değildir.

Çalışanlara bir şey diyemiyorum çünkü onlarda emir alıyorlar. Ama devlet büyüklerimizin bir an önce bu probleme çözüm bulmaları gerekiyor.

Her zaman dediğim gibi sanki sadece zenginler için uğraşılıyor. Zenginsen araban veya paran varsa ambulansın arkasından gitmek çok kolay. Ya yoksa bu saydıklarım, hastan sahipsiz kalacak.

Biraz da durumu olmayan vatandaş düşünülse ve uygulamalar ona göre düzenlense ve bu sıkıntılar çekilmese ne güzel olur.

İnsanları yalnızlaştırmak ve hayatlarını tek idame ettirmek için ellerinden geleni yapıyor birileri. Ama bu ne bizim dinimizde var nede örfümüzde var. Akraba ziyaretini terk etmek imansız gitmeye sebep olan bir dinin bireyleriyiz bizler. 

Nisa Suresi, 36. Ayet şöyle buyuruyor yüce Yaratan “Allah'a ibadet edin ve O'na hiçbir şeyi ortak koşmayın. Anne-babaya, yakın akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yanınızdaki arkadaşa, yolda kalmışa ve sağ ellerinizin malik olduklarına güzellikle davranın. Çünkü Allah, büyüklük taslayıp böbürleneni sevmez.”

Bu durumu zorla kabullendirmeye çalışmakla kimsenin eline bir şey geçmeyecek. İnanıyorum ki kimse bu durumu kabullenmeyecektir.

Şunu unutmayın ki insanın insana her zaman ihtiyacı vardır. Bu gerçeği asla değiştiremezsiniz.

Adaletten ve doğru yoldan şaşmamak ve son nefesimize kadar bunlar için çabalamak ümüdi ile.

SELAMETTE OLUN SELAMETLE KALIN

SABRİYE TÜRKMEN KAYA